26-01-2021

Σύνοδος των G20 σήμερα στη Βόννη – Η κρίση επί τάπητος

Το ελεύθερο εμπόριο, η προστασία του κλίματος αλλά και η μετανάστευση με ιδιαίτερο βάρος στην Αφρική, θα είναι τα σημαντικότερα θέματα που θα συζητηθούν ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της ομάδας G20 που συνέρχονται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στη Βόννη.

Αναλυτικότερα, από την 1η Δεκεμβρίου η Γερμανία έχει την προεδρία στην ομάδα των αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών, η οποία έχει βάλει μια σειρά θεμάτων στο τραπέζι, τα οποία θα συζητηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών.

Ειδικότερα, αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσουν το ελεύθερο εμπόριο, το πλαίσιο λειτουργίας των αγορών, η προστασία του κλίματος αλλά και το θέμα της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας. Σε σχέση με τα δυο τελευταία θέματα θα συζητηθεί διεξοδικότερα ο ρόλος της Αφρικής, μιας και η Γερμανία θέλει να ενισχύσει δράσεις που θα βοηθούν ώστε οι μετανάστες να μπορούν να παραμένουν στις χώρες τους. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 η Αφρική θα έχει δυο δισεκατομμύρια κατοίκους.

Το πρώτο ταξίδι του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον βρίσκεται στη Γερμανία για τη συνάντηση της ομάδας χωρών G20.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό, από την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ αναμένεται ότι θα διαβεβαιώσει για την τήρηση των αμερικανικών αμυντικών δεσμεύσεων έναντι του ΝΑΤΟ, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί στη Βόννη.

Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αναμένεται ότι θα συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, σε μία περίοδο, κατά την οποία οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα, βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Τίλερσον θέλει ν’ ακούσει τις απόψεις των ομολόγων του, υπουργών Εξωτερικών των χωρών της G20.

Κατά την παραμονή του στη Γερμανία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα λάβει μέρος σε σειρά διασκέψεων κι εκδηλώσεων για τα διεθνή θέματα, από την πρόληψη συγκρούσεων, μέχρι την διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη της Αφρικής.

Η θέση της Γερμανίας

Η Κλαούντια Σμούκερ, από την Γερμανική Εταιρεία για την Eξωτερική Πολιτική (DGAP) θεωρεί  ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο η ατζέντα των συζητήσεων όσο η γνωριμία και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων: «Ένας από τους σημαντικούς στόχους είναι να γνωριστούν μεταξύ τους και να δουν πως αντιδρούν οι διάφορες χώρες. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση των ΗΠΑ. Να μάθουμε ποια είναι η θέση της χώρας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εναντιώνεται σε όλα τα σημαντικά θέματα. Αντιτίθεται σε διμερείς συμφωνίες αλλά και διεθνείς οργανισμούς».

Η γερμανική προεδρία λαμβάνει χώρα σε μια δύσκολη συγκυρία, επισημαίνει η Γερμανίδα ειδικός: «Η παγκόσμια οικονομία δεν πηγαίνει καλά. Έχουμε έναν καινούριο Αμερικανό πρόεδρο αλλά δεν ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε με τις ΗΠΑ σαν εταίρο. Η σύνοδος της ομάδας G20 θα γίνει πολύ νωρίς τον Ιούλιο διότι στη Γερμανία θα διεξαχθούν εκλογές. Αυτό θα κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα ώστε να ληφθούν αποφάσεις».

Ωστόσο, ειδικοί όπως ο Χέριμπερτ Ντίντερ από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική στο Βερολίνο θεωρεί ότι δεν είναι τυχαίο που η Γερμανία έθεσε τώρα υποψηφιότητα για την προεδρία: «Σχετίζεται άμεσα με τον προεκλογικό αγώνα. Κατά την άποψη άλλων χωρών η σύνοδος των G20 θα χρησιμοποιηθεί απλά για να παρουσιαστούν ωραίες εικόνες εν μέσω γερμανικού προεκλογικού αγώνα. Και αυτό δεν ανταποκρίνεται οπωσδήποτε στις προσδοκίες που έχουν οι υπόλοιπες χώρες από την γερμανική προεδρία».

Όπως παρατηρεί ωστόσο η Deutsche Welle, «εάν πράγματι υπάρξουν ωραίες εικόνες είναι ένα θέμα» καθώς την Πέμπτη και την Παρασκευή έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν διαδηλώσεις την ώρα που θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ