13-05-2021

Σε εξέλιξη το κρίσιμο συνέδριο του Podemos

Φωνάζοντας «ναι, μπορούμε» και «ενότητα» χιλιάδες υποστηρικτές και μέλη του αριστερού Podemos στην Ισπανία συγκεντρώθηκαν στο Παλάθιο ντε Βισταλέγκρε, όπου θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του διχασμένου κόμματος.

Εκεί διεξάγεται σήμερα η τελική μάχη μεταξύ του σημερινού ηγέτη Πάμπλο Ιγκλέσιας και του μέχρι σήμερα νούμερο δύο στην ιεραρχία του κόμματος, πολιτικού γραμματέα, Ινίγο Ερεχόν.

Ιγκλέσιας και Ερεχόν έχουν υποβάλει χωριστά ψηφοδέλτια για το σχηματισμό της ηγεσίας του κόμματος αλλά και για τις άλλες ψηφοφορίες, καθώς δεν κατάφεραν να υπερβούν τις διαφορές τους.

Βασικό σημείο τριβής που προκάλεσε διαμάχη μηνών ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που δένονταν από στενή φιλία, είναι ο προσανατολισμός του κόμματος.

Ο Ιγκλέσιας υποστηρίζει τη διατήρηση της συμμαχίας που έχει συναφθεί με την «Ενωμένη Αριστερά» και επιμένει στη σημασία της κοινωνικής κινητοποίησης για την ενίσχυση των φτωχότερων μεταξύ των πολιτών.

Ο Ερεχόν θεωρεί ότι το κόμμα πρέπει να λάβει ένα περισσότερο κεντρώο προσανατολισμό, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους και να έχει τη δυνατότητα να συνάψει στρατηγικές συμμαχίες με το κόμμα των Σοσιαλιστών.

Παρά τις εντάσεις των τελευταίων ημερών, στο βήμα του συνεδρίου και υπό τα συνθήματα των υποστηρικτών για ενότητα, Ιγκλέσιας και Ερεχόν, φάνηκαν να βάζουν στην άκρη την κόντρα τους και να κάνουν –προσωρινή τουλάχιστον- ανακωχή.

Στις ομιλίες τους, δεν αντιπαρατέθηκαν αλλά αντίθετα φάνηκε να προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους. «Η εσωστρέφεια και ο διχασμός, ευνοούν τον αντίπαλο», είπε ο Ιγκλέσιας ανεβαίνοντας στο βήμα, ενώ ο Ερεχόν τόνισε ότι «από τη Δευτέρα, μπορούμε, περισσότερο ενωμένοι και περισσότερο δυνατοί».

Ωστόσο, πίσω από το βήμα του συνεδρίου, η απόσταση μεταξύ των δύο είναι αδιαμφισβήτητη. Πέρασαν την ημέρα σε διαφορετικά δωμάτια, και αγκαλιάστηκαν αναγκαστικά μπροστά στις κάμερες.

Σήμερα, και οι δύο πλευρές αναμένουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα κρίνει και το μέλλον του κόμματος. Η ψηφοφορία αφορά τρία διαφορετικά πράγματα: τη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος, τα μέλη της «επιτροπής των πολιτών» και τη διακήρυξη με τις θέσεις του κόμματος. Ο Ιγκλέσιας έχει δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί ακόμα και αν χάσει στην ψηφοφορία για τα δύο τελευταία, έστω και αν κερδίσει στην ψηφοφορία για τη θέση του γενικού γραμματέα.

«Έχουμε κάνει πολλά λάθη», είπε ο Ιγκλέσιας, επισημαίνοντας ότι αυτό το συνέδριο θα πρέπει να είναι «παράδειγμα αδελφότητας, ενότητας και ευφυΐας». «Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία είναι πιο αδύναμοι. Δεν μπορείτε να τους δώσετε ούτε ένα λεπτό παράταση. Πρέπει να ανοίξουμε το κόμμα, να γίνουμε περισσότεροι», υποστήριξε ο Ερεχόν.

Δεύτερο σημείο τριβής είναι οι εξουσίες του Ιγκλέσιας, που είναι υπερβολικές σύμφωνα με την πλευρά Ερεχόν αλλά και σύμφωνα με την «αντικαπιταλιστική» τάση του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα ανανεωθεί η ηγεσία του κόμματος και θα επικυρωθεί ο βασικός προσανατολισμός του. Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών αναμένονται το μεσημέρι της Κυριακής.

Το Podemos έγινε πολύ γρήγορα η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα μετά τη δημιουργία του το 2014, παίρνοντας θέση κατά των περικοπών και κατά της διαφθοράς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ