13-05-2021

Ταραχές σε διαδήλωση στο Ιρακ

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσουν ένα πλήθος χιλιάδων διαδηλωτών που προσπαθούσαν να περάσουν στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, την περιοχή της πρωτεύουσας όπου εδρεύουν οι ξένες πρεσβείες και τα κυβερνητικά γραφεία.

Αυτόπτες μάρτυρες και αστυνομικές πηγές έκαναν λόγο για πολλούς τραυματίες.
Οι οργανωτές της διαδήλωσης ανέφεραν ότι περίπου 25 άνθρωποι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα αλλά δεν χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από την τοπική τηλεόραση διακρίνονται νεαροί να τρέχουν για να απομακρυνθούν ενώ λευκοί καπνοί καλύπτουν την Πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της Βαγδάτης.

Οι διαδηλωτές, κυρίως υποστηρικτές του σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα Σαντρ, είχαν συγκεντρωθεί για να ζητήσουν μεταρρυθμίσεις ενόψει των τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο. Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα όταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να κινηθούν προς την Πράσινη Ζώνη. Πέρσι, υποστηρικτές του Σαντρ είχαν διεισδύσει σε αυτήν την περιοχή μετά από σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Σαντρ θεωρεί ότι ορισμένα μέλη της εκλογικής επιτροπής είναι πιστά στον σιίτη αντίπαλό του, τον πρώην πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, έναν από τους στενότερους συμμάχους του Ιράν στο Ιράκ. Ο σιίτης ιερωμένος τάσσσεται ανοιχτά κατά της αμερικανικής παρουσίας και της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αλλά ταυτόχρονα έχει και ταραχώδεις σχέσεις με τις φιλοϊρανικές πολιτικές οργανώσεις του Ιράκ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ