16-05-2021

Τραμπ: Δέσμευση για την «ασφάλεια» της Ιαπωνίας – Θερμή συνομιλία με τον κινέζο πρόεδρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ σχετικά με την «ασφάλεια» της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο με τον ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε.

«Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας και η φιλία μεταξύ των λαών μας είναι πολύ, πολύ βαθείς» δήλωσε ο Τραμπ.

«Η συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή του Ειρηνικού» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Σίνζο Άμπε τόνισε ότι βλέπει ένα περιβάλλον στον τομέα ασφαλείας ολοένα και δυσκολότερο, αναφερόμενος στις νήσους της ανατολικής Σινικής Θάλασσας.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας θα είναι «ελεύθερες» και «αμοιβαίες».

«Αναφορικά με την οικονομία, επιζητάμε μια εμπορική σχέση που θα είναι ελεύθερη, δίκαιη και αμοιβαία.

(Μια σχέση) που θα είναι επωφελής για τις δύο χώρες μας» τόνισε ο Τραμπ έχοντας στο πλευρό του τον Σίνζο Άμπε στον Λευκό Οίκο.

Ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης επισήμανε εξάλλου ότι η ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου και των επενδύσεων αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία τόσο για την Ουάσινγκτον όσο και για το Τόκιο.

Μάλιστα, ανέφερε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας του κι άλλες επιχειρήσεις θέλουν να επενδύσουν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο ηγέτες θα συνομιλήσουν για εμπορικά και οικονομικά ζητήματα στο γεύμα που θα παρακαθίσουν, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι είναι «αισιόδοξος» για τα αποτελέσματα του διαλόγου τους.

Ο Σίνζο Άμπε είπε ότι είναι «πλήρως ενημερωμένος» για την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη Σύμπραξη των Χωρών του Ειρηνικού, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία συμφώνησαν σε ένα νέο πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθεί ο οικονομικός διάλογος.

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι… θα δούμε καλά αποτελέσματα να προκύπτουν από τον διάλογο».

««Πολύ θερμή» η συνομιλία με τον κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ»

Παράλληλα, «πολύ θερμή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

«Είμαστε στη διαδικασία να τα πάμε πολύ καλά και πιστεύω ότι αυτό θα ωφελήσει πολύ την Ιαπωνία», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε.

Ο Τραμπ αναφερόταν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με τον Σι, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί «την πολιτική της μίας Κίνας» που αποκλείει κάθε διπλωματική επαφή των άλλων χωρών με την Ταϊβάν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ