17-05-2021

Σύμβουλος του Τραμπ συνομιλούσε με τη Ρωσία για τις κυρώσεις όσο ο Ομπάμα ήταν ακόμα πρόεδρος

Ο σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας, Μάικλ Φλιν, συζήτησε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο ίδιος, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επαφές του Φλιν με τον Ρώσο διπλωμάτη έγιναν μάλιστα σε μια περίοδο που ο Ομπάμα ενέκρινε μια σειρά νέων μέτρων σε βάρος της Μόσχας, την οποία κατηγόρησε για παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι εφημερίδες Washington Post –η πρώτη που αποκάλυψε την υπόθεση– και New York Times, αυτές οι συνομιλίες ενδέχεται να ήταν παράνομες.

Οι εφημερίδες επικαλούνται νυν ή πρώην αξιωματούχους, χωρίς να τους κατονομάζουν. Οι αξιωματούχοι αυτοί συμβουλεύτηκαν εκθέσεις που συνέταξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που παρακολουθούν τις επαφές των Ρώσων διπλωματών. Ο Φλιν μπορεί να υπονόμευσε τις επιπτώσεις των νέων αμερικανικών κυρώσεων αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Τραμπ θα χαλάρωνε τα μέτρα μετά την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου.

Στις επαφές του ο Φλιν αναφέρθηκε “ρητά” στις κυρώσεις και μάλιστα ορισμένες πηγές είπαν ότι “κάλεσε τη Ρωσία να μην αντιδράσει με υπερβολικό τρόπο” στα μέτρα του Ομπάμα “αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι οι δύο πλευρές θα ήταν σε θέση να επανεξετάσουν το θέμα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ στην προεδρία” γράφει η Washington Post.

Οι συζητήσεις του Φλίν με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον “ερμηνεύτηκαν από ορισμένους υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι έστελναν ένα ακατάλληλο και ενδεχομένως παράνομο μήνυμα στο Κρεμλίνο ότι θα μπορούσε να γλιτώσει τις κυρώσεις“, συνεχίζει η εφημερίδα.

Οι αποκαλύψεις αυτές μπορεί να βυθίσουν τον Λευκό Οίκο σε μια νέα κρίση. Τόσο ο Φλιν όσο και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχουν διαψεύσει δημοσίως ότι συζητήθηκε το θέμα των κυρώσεων στις επαφές του πρώτου με τον Ρώσο διπλωμάτη Σεργκέι Κίσλιακ.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου πάντως είπε σήμερα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, ότι “τα σχόλια του αντιπροέδρου βασίζονταν σε αυτά που του είχε πει ο στρατηγός Φλιν”.

Και ο ίδιος ο Φλιν εξάλλου αναίρεσε εν μέρει τη διάψευσή του αφού ανέφερε, μέσω του εκπροσώπου του, ότι “μολονότι δεν θυμάται να συζήτησε τις κυρώσεις, δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι το θέμα αυτό δεν αναφέρθηκε ποτέ”.

Ένας νόμος του 1799 ο αποκαλούμενος “Νόμος Λόγκαν”, απαγορεύει στους Αμερικανούς πολίτες που δεν έχουν αρμοδιότητα να διαπραγματεύονται με ξένες κυβερνήσεις. Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει διωχθεί ποινικά με βάση αυτόν τον νόμο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ