12-05-2021

Βρυξέλλες: Προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους για την επιστροφή των Θεσμών

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπων των Θεσμών.

Kατά τη συνάντηση καταγράφηκε “ουσιαστική πρόοδος” με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να αναφέρει πως οι Θεσμοί μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. 

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «σήμερα είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων.

Σήμερα σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup».

Από την πλευρά τους πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν στη δική τους αποτίμηση πως στη σημερινή συνάντηση υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους Θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση. Έγινε πρόοδος, ανέφεραν, ωστόσο, όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει, επικαλούμενο προσκείμενη πηγή, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συνάντησης στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτου, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του επιτρόπου της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ με επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα.
Ωστόσο, ελληνικές διπλωματικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν επιβεβαιώνουν ακόμα τη συνάντηση.

Οι Θεσμοί έχουν υιοθετήσει ενιαία στάση και κατέθεσαν κοινή πρόταση σύμφωνα με την οποία ζητείται από την Ελλάδα να λάβει προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για μετά το 2018. Από την πλευρά της η Αθήνα επικαλέστηκε τις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2016. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

«Ένα βήμα από όλους»

Νωρίτερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, είχε δηλώσει στους Financial Times πως «εάν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο».

«Είμαστε σε μία διχάλα στον δρόμο: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να θέσουμε αυτή σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε εντατικές συζητήσεις με διεθνείς ομολόγους του, σε μία προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο.

Ο ίδιος αναφερόμενος στις σημερινές συζητήσεις τόνισε ότι δεν θα αφορούν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τόνισε επίσης ότι “κάποιες φορές χρειάζεται να σπρώξουμε τα πράγματα. Αυτό θα το κάνουμε σήμερα και ελπίζουμε να βοηθήσει καθώς στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε αργά, αλλά βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση».

Ο Πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε, τέλος  ότι τα σενάρια περί αναζωπύρωσης της κρίσης είναι υπερβολικά, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και η δουλειά συνεχίζεται.

Την ίδια ώρα αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωνε ότι δανειστές και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν καταλήξει σε μεταξύ τους συμφωνία για κοινή στάση στο ελληνικό ζήτημα.

Σημειώνεται ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συζητήσεις με αξιωματούχους και θεσμούς προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση και να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ