29-10-2020

Ντράγκι: Σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διαπίστωσε σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Θεσμούς για τη β’ αξιολόγηση, ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, είπε ότι «κολλάει σε τρία πράγματα» και διευκρίνισε:

«Πρώτον να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μακρά χρονική περίοδο.

Δεύτερον, στο κλείσιμο του δημοσιονομικού χάσματος και τρίτον σε κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η αγορά εργασίας, η ενέργεια και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

«Χρέος και αξιολόγηση απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη στο QE»

Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, τόνισε ότι η βιωσιμότητα του χρέους και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Ντράγκι εξήγησε ότι για να αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικό χρέος, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, σημείωσε ότι για να γίνει μια αξιόπιστη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, θα πρέπει να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα μέτρα (τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή), αλλά και μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωζώνης.

Επομένως, ο Ντράγκι επεσήμανε ότι για να είναι αξιόπιστη η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Όταν συμβεί αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, με απόλυτη ανεξαρτησία θα εκπονήσει τη δική του αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφερε.

Κατέληξε, λέγοντας ότι μπορούμε να είμαστε κοντά στο στόχο αγοράς ελληνικού χρέους, αν ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, αλλιώς μπορούμε να περιμένουμε.

«Οι κανόνες της ΕKT για αγορά ομολόγων είναι οι ίδιοι για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης»

Αναφορικά με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά ομολόγων, τόνισε ότι είναι οι ίδιοι για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, απαντώντας στην επιτροπή σχετικά με το ενδεχόμενο «αποζημίωσης» των μικροεπενδυτών από το PSI.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά, για ενδεχόμενη «αποζημίωση» των Ελληνων ομολογιούχων από το PSI, ο Ντράγκι ανέφερε ότι οι όροι της αναδιάρθρωσης του PSI έχουν προσδιοριστεί και δεν υπάρχει περιθώριο παρέμβασης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προσέθεσε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει την ιδέα αποζημίωσης των μικροεπενδυτών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ίδιοι κανόνες διέπουν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και άρα πρέπει να ξεκινήσουμε από την ίδια βάση.

«Η Ευρωζώνη συνεχίζει να χρειάζεται την υποστήριξη της ΕΚΤ»

Επίσης, τόνισε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης σταδιακά ενισχύεται, αλλά συνεχίζει να έχει ανάγκη το πακέτο μέτρων για την τόνωσή της, επομένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ακόμη έτοιμη να το τερματίσει.

Ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξάνεται, κυρίως ως επίπτωση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία πάντως δεν αναμένεται να διαρκέσει, και η ΕΚΤ θα εξετάσει εάν η εξέλιξη αυτή είναι προσωρινή ή όχι, σημείωσε ο Ντράγκι σε ακρόαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων.

«Η στήριξη μέσω μέτρων νομισματικής πολιτικής συνεχίζει να είναι απαραίτητη προκειμένου οι ρυθμοί του πληθωρισμού να συγκλίνουν προς τον στόχο μας κατά τρόπο που εμπνέει εμπιστοσύνη και είναι διαρκής», ανέφερε ο Ντράγκι.

«Η στρατηγική μας όσον αφορά τη νομισματική πολιτική ορίζει ότι δεν πρέπει να αντιδράμε σε μεμονωμένες μετρήσεις και βραχυχρόνιες αυξήσεις του πληθωρισμού», εξήγησε ο Ντράγκι.

«Εμείς επομένως συνεχίζουμε να μελετάμε τις μεταβολές του ΕνΔΤΚ (του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) για να εξακριβώσουμε εάν θα επηρεάσουν ή όχι με διάρκεια τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της σταθερότητας των τιμών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.