13-04-2021

Το Ιράν ανταποδίδει τις κυρώσεις στις ΗΠΑ

Η διπλωματία του Ιράν καταδίκασε σήμερα, χαρακτηρίζοντάς τις παράνομες, τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν στην Ισλαμική Δημοκρατία οι ΗΠΑ, διαμηνύοντας ότι θα επιβληθούν νομικοί περιορισμοί στους Αμερικανούς και σε νομικά πρόσωπα από τις ΗΠΑ που βοηθούν «τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή», σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Οι νέες κυρώσεις (…) δεν είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις της Αμερικής και με την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υιοθέτησε την συμφωνία για το (ιρανικό) πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Ιράν και τις έξι δυνάμεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.

«Σε ανταπόδοση για τις κυρώσεις των ΗΠΑ, το Ιράν θα επιβάλει νομικούς περιορισμούς σε ορισμένους Αμερικανούς και σε οντότητες που ενέχονται στη χορήγηση βοήθειας και στην ίδρυση τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή», κατά την ανακοίνωση της διπλωματίας της Τεχεράνης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ισλαμική Δημοκρατία προετοιμάζονταν ήδη πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι κυρώσεις αυτού του είδους δεν καταρτίζονται γρήγορα, αλλά νομίζω η χρονική στιγμή που επιβλήθηκαν σχετίζεται σαφώς με αυτά που είδαμε τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε ο Σπάισερ. «Γνωρίζαμε ότι είχαμε κάποιες επιλογές διαθέσιμες διότι είχαμε ήδη εργαστεί για αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ