17-04-2021

Ο Τραμπ αποκεφαλίζει την ελευθερία στο πρωτοσέλιδο του Der Spiegel (εικόνα)

«Δώστε μου τους κουρασμένους σας, τους φτωχούς σας, τις άμορφες μάζες σας που λαχταρούν να αναπνέουν ελεύθερα, τα άθλια απορρίμματα που βρίθουν στις ακτές σας. Στείλτε μου τους άστεγους, τους θαλασσοδαρμένους. Σηκώνω τον πυρσό μου δίπλα στην χρυσή πύλη».

Τα παραπάνω αποτελούν ποίημα της Αμερικανίδας ποιήτριας Έμμα Λάζαρος και είναι χαραγμένα στο Άγαλμα της Ελευθερίας, ίσως το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο ελευθερίας στον κόσμο, που επί σειρά ετών υποδεχόταν εκατομμύρια πρόσφυγες.

Αυτά τα λόγια έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το διάταγμα που υπέγραψε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ, οποιουδήποτε πολίτη επτά μουσουλμανικών χωρών: του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης.

Με αυτό ασχολείται το πρωτοσέλιδο του περιοδικού Der Spiegel, καθώς απεικονίζει, σε αλληγορικό ύφος, τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει αποκεφαλίσει το Άγαλμα της Ελευθερίας υπό τον τίτλο «Η Αμερική πρώτα», το ποίο αποτελούσε κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ