23-10-2020

Σόιμπλε: Το πράγμα δεν θα δουλέψει, αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνηθεί

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «το πράγμα δεν μπορεί να δουλέψει, αν η Ελλάδα συνεχίσει να αποτυγχάνει να εφαρμόζει ό,τι έχει συμφωνηθεί» και καθιστώντας αναγκαία την υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο επιχειρηματικής εκδήλωσης στο Saarbruecken της Γερμανίας, ο Σόιμπλε σημείωσε επίσης ότι η Γερμανία δεν είναι υπεύθυνη για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, ενώ άσκησε κριτική και προς τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, αναφέροντας πως «είναι δύσκολο να δούμε πού ακριβώς οδεύει η αμερικανική πολιτική».

Βερολίνο: Ενιαία στάση για την ανάγκη σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι έχει κοινή στάση σε ό,τι αφορά την άποψή της για την ανάγκη να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία παρά το δημοσίευμα που υποδηλώνει απόκλιση απόψεων μεταξύ των συντηρητικών της καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ και των εταίρων τους στον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ουλρίκε Ντέμερ, αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρότεινε τη χαλάρωση της απαίτησης προς την Αθήνα να διατηρήσει πλεόνασμα προϋπολογισμού ύψους 3,5% μεσοπρόθεσμα.

Η Ντέμερ δήλωσε ότι οι απόψεις του Βερολίνου παραμένουν αμετάβλητες.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κρεμλίνο κατά ΗΠΑ για τις «αβάσιμες κατηγορίες περί παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές»...

«Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος».

Οι αναφορές για ρήγμα εντός της γερμανικής κυβέρνησης έρχονται την ώρα που η χώρα προετοιμάζεται για τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν αύξηση της στήριξης για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί να ανακτήσουν τον ηγετικό ρόλο στην κυβέρνηση.

Η Ντέμερ αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο ο Γκάμπριελ επέκρινε τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα σε επιστολή του προς την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ τον προηγούμενο μήνα και πρότεινε τη χαλάρωση των απαιτήσεων για το πλεόνασμα.

Εκπρόσωπος του Γκάμπριελ αρνήθηκε να σχολιάσει «εσωτερικές συζητήσεις», προσθέτοντας ότι «μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να διασφαλίσουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς…

Όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της».

Δήλωσε ότι η Αθήνα είχε ήδη εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια αλλά είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των σχεδίων διάσωσης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να έχει «ρεαλιστική, αναπτυξιακή και βιώσιμη προοπτική για την οικονομική της ανάπτυξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Έφτασε στα άκρα η Τουρκία - «Θα κάνουμε έρευνες ακόμα και νότια της Κρήτης» (video)