24-10-2020

Η αλ Κάιντα ανακαταλαμβάνει πόλεις στην Υεμένη

Μαχητές της αλ Κάιντα ανακατέλαβαν τρεις πόλεις στη νότια Υεμένη, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται σε πόλεμο τόσο με τους τζιχαντιστές όσο και με τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Η είσοδος των τζιχαντιστών την Πέμπτη το βράδυ στη Λόντερ και τη Σάκρα της επαρχίας Αμπιάν διευκολύνθηκε από την απόσυρση του κυβερνητικού στρατού που διαμαρτυρόταν για την καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών του, δήλωσε ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Νωρίτερα χθες μαχητές της αλ Κάιντα ανακατέλαβαν την Άουαρ, ένα χωριό επίσης στην Αμπιάν, σύμφωνα με πηγές από τις φυλές.

«Οι δυνάμεις μας παραπονιούνται ότι έχουν έλλειψη σε μέσα, κυρίως όπλα, για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές, οι οποίοι έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι τζιχαντιστές έχουν αναπτυχθεί στη Λόντερ και τη Σάκρα, όπου έχουν στήσει οδοφράγματα και κατέστρεψαν τοποθετώντας εκρηκτικά δύο κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας, σημείωσε ο αξιωματούχος.

Ο αραβικός συνασπισμός που μάχεται κατά των Χούτι στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού από τον Μάρτιο του 2015 διεξήγαγε στη διάρκεια της νύχτας αεροπορικές επιδρομές εναντίον της αλ Κάιντα στη Λόντερ.

Πηγές από τις τοπικές φυλές εκφράζουν επίσης τον φόβο ότι οι τζιχαντιστές ενδέχεται να ανακαταλάβουν τη Ζίνζιμπαρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπιάν, απ’ όπου εκδιώχθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι από τον κυβερνητικό στρατό.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη για τις ΗΠΑ - Πάνω από 500.000 θάνατοι έως τον Φεβρουάριο