25-10-2020

Έτινγκερ: Όποια χώρα της Ε.Ε. δεν δέχεται πρόσφυγες, να προσφέρει κάτι άλλο

Σε μία ρηξικέλευθη πρόταση σχετικά με το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων από χώρες μέλη της Ε.Ε., προχώρησε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους, Γκίντερ Έτινγκερ.

Ο επίτροπος ζήτησε από τις χώρες της ένωσης να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο θέμα των προσφύγων ενώ «όποιος δεν δέχεται πρόσφυγες θα πρέπει να κάνει κάτι σε άλλους τομείς. Ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει σε κάτι».

Σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk/DLF) ο Έτινγκερ κάλεσε τους ευρωπαίους σε μεγαλύτερη σύμπνοια ενόψει της Συνόδου κορυφής της Μάλτας. Η Ευρώπη δεν πρέπει να αποδεχτεί το παιχνίδι του αμερικανού προέδρου Τραμπ «διαίρει και βασίλευε» και σε αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιτάξει ομαδική δουλειά.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι σαφείς, πρόσθεσε, «εποικοδομητικοί στη διατύπωση και σκληροί επί της ουσίας». Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αποδεχτεί το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενθαρρύνει χώρες μέλη της να αποχωρήσουν και να δυσφημεί το ευρώ. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επίσης να αμυνθούν κατά των μέτρων προστατευτισμού της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. «Εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη αγορά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο ο Γκίντερ Έτινγκερ τον χαρακτήρισε «απρόβλεπτο, ασταθή και ευμετάβλητο». Επιπλέον, η απαγόρευση εισόδου από συγκεκριμένες χώρες «κάνει διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων και δεν συνάδει προς τις αξίες της Ευρώπης» πρόσθεσε στο DLF.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Θρίλερ στη Ρωσία: Τρεις αγνοούμενοι μετά από έκρηξη σε άδειο τάνκερ (video)