13-04-2021

Υπό αμφισβήτηση 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο, λέει ο Γιλντιρίμ

Την οπτική της Τουρκίας σχετικά με το πώς εκλαμβάνεται η δραστηριότητα της Ελλάδας στην περιοχή του Αιγαίου, αλλά και η υπόθεση έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών στη γείτονα χώρα, έδωσε ο πρωθυπουργός της, Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους τουρκικών ΜΜΕ στα γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Σχολιάζοντας τη ρίψη στεφάνου από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, πάνω από τα Ίμια, και αν πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών, ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Γεωγραφία είναι μοίρα. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους γείτονες. Πρέπει να καταφέρουμε να πορευτούμε με τους υπάρχοντες.

Η Τουρκία δεν έχει καμία συμπεριφορά που θα χαλάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Και στις υπερβολές και προκλήσεις που προέρχονται, κατά διαστήματα, από την άλλη πλευρά απαντάμε χαμογελώντας. Αυτό δεν πρέπει να το εκλαμβάνουν λανθασμένα».

Είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να πράξει αυτό που αρμόζει στη γειτονία και «αυτό περιμένουμε από την Ελλάδα. Από πλευράς μας δεν έχει κανένα νόημα ο υπουργός Αμύνης να πηγαίνει εκεί, και να ποζάρει, στις βραχονησίδες».

Ο τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «130 μικρά και μεγάλα κομμάτια βράχων στο Αιγαίο… δεν έχουν ούτε καν ταυτότητα, και δεν είναι φανερό σε ποιον ανήκουν. Από παλιά έτσι ήταν. Το ξεκίνημα του προβλήματος στο Αιγαίο δεν είναι νέο, έχει πολύ βαθιά ιστορία».

Και κατέληξε ο κ. Γιλντιρίμ: «Δεν μπορούμε να χτίσουμε μια εποικοδομητική γειτονική σχέση φέρνοντας συνέχεια στο προσκήνιο τα προβλήματα. Πρέπει να μιλάμε και να συζητάμε για το κοινό μέλλον, τα κοινά συμφέροντα και όχι για τα προβλήματα. Πρέπει να επικεντρωνόμαστε σ’ αυτά. Αλλά από όποιον και αν προέλθει εχθρική στάση κατά της Τουρκίας, η Τουρκία έχει πάντοτε απαντήσεις που θα δώσει».

Από κει και πέρα, ο Γιλντιρίμ επανήλθε και στο θέμα της μη έκδοσης των τούρκων αξιωματικών, χαρακτηρίζοντας απογοητευτική την απόφαση και κάνοντας γνωστό πως έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, και ζήτησε «την επανεξέταση της απόφασης στo πλαίσιo της δικαιοσύνης και την προσμονή ενός αποτελέσματος, προς την κατεύθυνση της έκδοσής τους». Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει απάντηση στην επιστολή του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ