25-10-2020

Κολομβία: Αντάρτες της οργάνωσης ELN απελευθέρωσαν τον πρώην βουλευτή Οντίν Σάντσες

Οι αντάρτες της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωση ELN ανακοίνωσαν σήμερα ότι απελευθέρωσαν έναν όμηρο που κρατούσαν, τον πρώην βουλευτή Οντίν Σάντσες, κάτι που αποτελούσε ένα από τα προαπαιτούμενα που έθετε η κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος προκειμένου να αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα επίσημα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει δεσμευθεί ότι θα απονεμηθεί χάρη σε δύο γκεριγέρος του ELN που βρίσκονται στη φυλακή.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας επιβεβαίωσε ότι αφέθηκε ελεύθερος ο Οντίν Σάντσες, 61 ετών, πρώην βουλευτής που εκπροσωπούσε την περιοχή Τσόκο (βορειοδυτικά). Κρατείτο όμηρος από τα μέλη της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, εδώ και περίπου δέκα μήνες, στη ζούγκλα του πιο φτωχού νομού της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Ο Σάντσες αναμενόταν να φθάσει συνοδευόμενος από τα μέλη μιας «ανθρωπιστικής επιτροπής» με ελικόπτερο στην πόλη Κιμπντό, την πρωτεύουσα του νομού του Τσόκο.
Ο ELN είχε δεσμευθεί ότι θα απελευθέρωνε σήμερα 2α Φεβρουαρίου τον Σάντσες, ο οποίος είχε παραδοθεί οικειοθελώς στους αντάρτες τον περασμένο Απρίλιο προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο αδελφός του Πατροσίνιο, όμηρος των ανταρτών επί σχεδόν τρία χρόνια που ήταν βαριά άρρωστος.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Κολομβίας διαβεβαίωσε ότι θα απονεμηθεί χάρη σε δύο αντάρτες που είναι έγκλειστοι στη φυλακή Παλογκόρδο, στη Χιρόν (νομός Σανταντέρ, βορειοανατολικά), τους Νίξον Κόμπος και Λέιβις Βαλέρο, η κατάσταση της υγείας των οποίων σύμφωνα με τον ELN είναι εύθραυστη.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Ερντογάν κατά πάντων: Κακομαθημένη η Ελλάδα - Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία (video)

Αφού εκπληρωθούν οι όροι που έθεταν οι δύο πλευρές, η λεγόμενη δημόσια φάση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης του Σάντος και του ELN αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη στο Κίτο, έπειτα από τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες οι οποίες διεξάγονταν μυστικά από τον Ιανουάριο του 2014.

Αρχικά η έναρξη των διαπραγματεύσεων αναμενόταν να γίνει τον περασμένο Οκτώβριο αλλά αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, αφού οι αντάρτες δεν είχαν ακόμη αφήσει ελεύθερο τον Σάντσες