20-10-2020

Δημόσια Ραδιοφωνία «ψηφίζουν» οι Αυστριακοί – Αναλυτικά τα αποτελέσματα νέας έρευνας

 

Πάνω από πέντε εκατομμύρια Αυστριακοί, στο σύνολο των 8,6 εκατομμυρίων του συνολικού πληθυσμού, ακούν καθημερινά κάποιο από τα προγράμματα της Δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, η οποία κατέχει ποσοστό 71% στην αυστριακή ραδιοφωνική αγορά, ενώ όλοι οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί συγκεντρώνουν συνολικά μόλις το 27%, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία της νέας ετήσιας ανεξάρτητης έρευνας που δημοσιεύτηκαν σήμερα Πέμπτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ραδιόφωνο είναι και παραμένει ένας από τους σημαντικότερους καθημερινούς “συνοδούς” για τους Αυστριακούς, είτε πρόκειται για το ραδιόφωνο του κινητού τηλεφώνου, αυτό στο αυτοκίνητο, το “σταθερό” ραδιόφωνο στο σπίτι, είτε για τη ραδιοφωνική λήψη μέσω διαδικτύου στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Η μέση διάρκεια ακρόασης την ημέρα ανά κάτοικο ανερχόταν το 2016 σε 184 λεπτά της ώρας (κατά τέσσερα λεπτά περισσότερο από το 2015), από την οποία διάρκεια, οι δύο και πλέον ώρες αφορούσαν προγράμματα της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι, όπως είπε, περισσότεροι από δύο στους τρεις Αυστριακούς συντονίζονται στις συχνότητές του, η διευθύντρια Ραδιοφώνου της Δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης (ORF), Μόνικα Αιγκενσπέργκερ, τόνισε πως τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα, την υψηλή ποιότητα και τη διαφορετικότητα των προγραμμάτων της δημοσίας ραδιοφωνίας, που ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις του πληθυσμού.

Η Δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση διαθέτει τρία προγράμματα ραδιοφώνου παναυστριακής εμβέλειας και εννέα περιφερειακά ραδιοφωνικά δίκτυα (σε καθένα από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια), με τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της ORF να έχουν συνολικά το μεγαλύτερο μερίδιο στη ραδιοφωνική αγορά της χώρας, συγκεκριμένα 33%.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Συνεχίζεται η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου για απευθείας συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας

Ακολουθεί το Τρίτο Πρόγραμμα (ΟΕ 3) με 31% και κατόπιν με 8% το Πρώτο Πρόγραμμα (ΟΕ 1), που είναι καθαρά ενημερωτικό και πολιτιστικό και θεωρείται το δημοφιλέστερο του είδους του στην Ευρώπη, ενώ το Τέταρτο Πρόγραμμα (FM 4), που είναι κυρίως ξενόγλωσσο και απευθύνεται περισσότερο στη νεολαία, έχει ακροαματικότητα 3,4% στο σύνολο του πληθυσμού.

Στην τηλεοπτική αγορά της Αυστρίας, στην οποία έχει να συναγωνιστεί κυρίως τα γερμανικά ιδιωτικά κανάλια, αλλά και τα δύο προγράμματα της Δημόσιας Γερμανικής Τηλεόρασης και λιγότερο τα σχεδόν ανύπαρκτα αυστριακά ιδιωτικά κανάλια (μόνο ένα από αυτά είναι παναυστριακής εμβέλειας και τα υπόλοιπα μόνον τοπικής), το μερίδιο της δημόσιας τηλεόρασης, με τα τέσσερα προγράμματά, υπερβαίνει το 35%, όπως αναφέρουν τα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία που είχαν δοθεί τότε από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, στο πλαίσιο έρευνας με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου του 2013, η Δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία-Τηλεόραση (ORF) απασχολούσε τότε 3.900 συνεργάτες (η ΕΡΤ 2.655), ο ετήσιος προϋπολογισμός της ORF ανερχόταν σε 970 εκατομμύρια ευρώ (ΕΡΤ 205 εκατομμύρια ευρώ), ενώ το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος που πλήρωνε το 2013 κάθε αυστριακό νοικοκυριό ήταν 210 ευρώ (ΕΡΤ 50 ευρώ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμός στο «Big Brother»: Το ροζ βίντεο της Δανέζη, ο σάλος και η διακοπή του live streaming

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και λίγες ώρες στο σπίτι του «Big Brother» με ροζ βίντεο παίκτριας που διέρρευσε στο διαδίκτυο.
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Ο χάρτης της ντροπής - Η Τουρκία χωρίζει το Αιγαίο στα δύο και οικειοποιείται ελληνικά νησιά
Μετά το βίντεο της Χριστίνας...

Κανέλλη: Μην ξεχάσετε ποτέ τη σβάστικα στο τζάμι της κουζίνας του Ηλιόπουλου

Στη σβάστικα, σχηματισμένη από κάγκελα, στο παράθυρο της κουζίνας της μητέρας του καταδικασμένου για ένταξη στην εγκληματική οργάνωσης, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, η οποία φαίνεται στο...

Τέσσερις μέρες με τα ίδια ρούχα και χωρίς να μπορούν να δουν τους γονείς τους οι μαθητές που συνελήφθησαν

Συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης πραγματοποιείται σήμερα, στην Ευελπίδων μετά την είδηση ότι 14χρονος μαθητής κρατείται στη ΓΑΔΑ από την Πέμπτη (15/10), ημέρα πραγματοποίησης του...

Ελεύθεροι ο 14χρονος και οι υπόλοιποι μαθητές μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή (video)

Ελεύθερος αφέθηκε, τελικά, ο 14χρονος μαθητής από τον Χαλάνδρι, μετά την απολογία του στον ανακριτή στα δικαστήρια της Ευελπίδων, που του «φόρτωσαν» κακουργηματική κατηγορία,...

Μαθητής κρατείται τέσσερις ημέρες και δικάζεται για κακουργήματα – Κραυγή αγωνίας από το σχολείο του

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι μαθητής Γ' Γυμνασίου σχολείου του Χαλανδρίου κρατείται επί τετραήμερο στη ΓΑΔΑ και ότι τη Δευτέρα (19/10) θα δικαστεί για...

Ακρίτα: Βάλτε όλοι ένα χέρι ν’ αλλάξουμε αυτή την Ελλάδα της ΝΔ

Την ώρα που ένας 14χρονος περνούσε την πόρτα των δικαστηρίων της Ευελπίδων μετά από τέσσερις μέρες κράτησης (συνελήφθη στο μαθητικό συλλαλητήριο) χωρίς να έχει...