30-10-2020

Το Reuters δίνει οδηγίες διαχείρισης του Τραμπ προς τους δημοσιογράφους του!

Ο αρχισυντάκτης του πρακτορείου Reuters Στίβ Άντλερ με ένα κείμενό του προς το προσωπικό δίνει οδηγίεςγια τον τρόπο συμπεριφοράς και διαχείρισης σε ό,τι αφορά τον Ντόναλντ Τράμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε από την πρώτη κιόλας συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, την αρνητική του στάση προς τα ΜΜΕ -ειδικά προς σε αυτά που δεν τον υποστηρίζουν.

Ο αρχισυντάκτης ξεκινώντας το κείμενό του, αναφέρει πως δεν είναι συχνό φαινόμενο το να λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ πως οι δημοσιογράφοι «είναι μεταξύ των πλέον ανέντιμων ανθρώπων του πλανήτη». 

«Ποιά είναι λοιπόν η απάντηση του Reuters; Να αντιταχθεί στην κυβέρνηση; Να κατευνάσει την κατάσταση; Να κάνει μποϊκοτάζ στις επίσημες ενημερώσεις; Να χρησιμοποιήσει τις πλατφόρμες του για να υπερασπιστεί τα ΜΜΕ; Όλες αυτές οι ιδέες υπάρχουν και ενδέχεται να είναι κατάλληλες για κάποιες δημοσιογραφικές αποστολές, αλλά δεν έχουν νόημα για το Reuters. Ξέρουμε ήδη τι πρέπει να κάνουμε, γιατί το κάνουμε κάθε μέρα, και το κάνουμε σε ολόκληρο τον κόσμο».

Μετά την τοποθέτησή του ο Άντλερ, παραθέτει το τι πρέπει να κάνουν οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου και τι όχι, ή αλλιώς τα do’s και τα don’ts.

Τα do’s

  • Να καλύπτετε ό,τι ενδιαφέρει τις ζωές των ανθρώπων και να τους δίνετε τις πληροφορίες που χρειάζονται για να παίρνουν τις σωστότερες αποφάσεις.
  • Να κάνετε ακόμη περισσότερο ενδελεχή έρευνα: Εάν μία πόρτα για πληροφορίες κλείνει, ανοίξτε μία νέα.
  • Αγνοήστε τις ενημερώσεις και να ανησυχείτε λιγότερο για την επίσημη πρόσβαση (σ.σ. εννοεί την πληροφόρηση από επίσημες πηγές). Δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντικά, έτσι κι αλλιώς. Η κάλυψή μας για το ζήτημα του Ιράν ήταν εξαιρετική και δεν είχαμε ποτέ επίσημη πρόσβαση. Αυτό που έχουμε είναι οι πηγές μας.
  • Βγείτε έξω στη χώρα και μάθετε περισσότερα για το πώς ζουν οι άνθρωποι, τί σκέφτονται, τί τους βοηθά και τί τους πληγώνει, και πώς η κυβέρνηση και οι πράξεις της αντανακλούν σε εκείνους, όχι σε εμάς.
  • Κρατήστε τις Αρχές εμπιστοσύνης του Thomson Reuters σφιχτά στα χέρια σας και να θυμάστε πως “η ακεραιότητα, η ανεξαρτησία και η ελευθερία του Reuters από την μεροληψία και την προκατάληψη πρέπει να προστατεύεται σε όλες τις στιγμές”.

Τα don’ts:

Ποτέ να μην εκφοβίζεστε, αλλά:

  • Μην αναλώνεστε σε αχρείαστους τσακωμούς και μην το κάνετε “προσωπικό”. Μπορεί εμείς να νοιαζόμαστε για τις εσωτερικές ισορροπίες, αλλά το κοινό γενικά δεν ενδιαφέρεται και ίσως να μην ήταν στο πλευρό μας ακόμη κι αν το ενδιέφερε.
  • Μην εκφράζεστε δημοσίως σχετικά με την καθημερινή ένταση, που είναι κατανοητή. Σε αμέτρητες άλλες χώρες, έχουμε τους δικούς μας συμβούλους για να μπορούμε να μεταδίδουμε τις πληροφορίες μας χωρίς να κινούμε υποψίες για προσωπική ατζέντα. Πρέπει να το κάνουμε αυτό και στις ΗΠΑ, επίσης.
  • Μην απογοητεύεστε από το περιβάλλον της πληροφορίας: Είναι μια ευκαιρία για εμάς να κάνουμε πράξη αυτά που μάθαμε σε πολύ δυσκολότερα μέρη του κόσμου και να ηγηθούμε με αυτή τη λογική. Και ως εκ τούτου να δίνουμε τις πιο φρέσκες, πιο χρήσιμος και πιο διαφωτιστικές πληροφορίες από οποιοδήποτε δημοσιογραφικό οργανισμό στον κόσμο.

«Αυτή είναι η αποστολή μας, στις ΗΠΑ και παντού. Κάνουμε τη διαφορά στον κόσμο επειδή εξασκούμε επαγγελματικά τη δημοσιογραφία που είναι ταυτόχρονα ατρόμητη και αμερόληπτη. Όταν κάνουμε λάθη, που κάνουμε, τα διορθώνουμε γρήγορα και στο όλον τους. Όταν δεν γνωρίζουμε κάτι, το λέμε. Όταν ακούμε φήμες, τις εντοπίζουμε και τις μεταφέρουμε μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι είναι πραγματικές. Εκτιμούμε την ταχύτητα, αλλά όχι τη βιασύνη: Όταν κάτι απαιτεί περισσότερη διασταύρωση, παίρνουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να το διασταυρώσουμε. Προσπαθούμε να αποφύγουμε τις “μόνιμες αποκλειστικότητες”. Λειτουργούμε με ήρεμη ακεραιότητα όχι απλά επειδή αυτό προβλέπεται από τους εσωτερικούς μας κανονισμούς, αλλά επειδή για περισσότερα από 165 χρόνια μας κατέστησε ικανούς να κάνουμε την καλύτερη δουλειά και το περισσότερο καλό», κλείνει το κείμενό του ο αρχισυντάκτης.