17-04-2021

Δείτε τον Τσάρο, τo σπάνιο μωρό liger από τη διασταύρωση μιας τίγρης και ενός λιονταριού (εικόνες, video)

Ο Τσάρος, που γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας ενός ζωολογικού πάρκου στην περιοχή Ροστόφ επί του Ντον της Ρωσίας, είναι ένα μωρό liger, το αποτέλεσμα δηλαδή της διασταύρωσης ανάμεσα σε μια θηλυκή τίγρη και ένα αρσενικό λιοντάρι.

Οι γονείς του, η Πριγκίπισσα και ο Καίσαρας, έμεναν χρόνια τώρα σε γειτονικά κλουβιά και είχαν συνηθίσει ο ένας την παρουσία του άλλου. Όταν ήρθε η εποχή οίστρου για την τίγρη, η διοίκηση έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στο να τα αφήσει να ζευγαρώσουν ή να αντιμετωπίσει μια οργισμένη τίγρη που απελπισμένα αναζητά ταίρι.

«Τολμήσαμε λοιπόν να αφήσουμε μισάνοιχτο το διαχωριστικό ανάμεσα στα δύο κλουβιά, στη συνέχεια βλέποντας όλα όσα συνέβαιναν πήραμε το ρίσκο να αφήσουμε τα δυο ζώα να βρεθούν τετ-α-τετ», λέει ο διευθυντής του πάρκου Έρικ Αϊραπετιάν. «Όταν διαπιστώσαμε ότι η τίγρης ήταν έγκυος, ήμασταν πανευτυχείς, είναι τόσο σπάνιο, υπάρχουν μόλις 20 liger στον κόσμο» προσθέτει.

Ο Τσάρος ήδη δυόμισι μηνών, ζυγίζει 5 κιλά και είναι ακόμη πολύ μικρός και εύθραυστος για να γνωρίσει τους γονείς του και προς το παρόν τρέφεται με κατσικίσιο γάλα- πίνει περίπου ένα λίτρο την ημέρα.

Η τίγρης δεν έχει μέχρι στιγμής πρόσβαση στο μωρό της, ούτε ο πατέρας του, ο Καίσαρας. «Η μητέρα του, η Πριγκίπισσα, η μοναδική τίγρης του πάρκου, δυσκολεύτηκε στη γέννα και δεν μπορεί να το θηλάσει.

Γέννησε τρία μωρά αλλά μόνο ο Τσάρος επέζησε. Μωρά σαν αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια και γενικά είναι πιο αδύναμα από τα λιονταράκια ή τα τιγράκια, ενώ τα αρσενικά του είδους αυτού είναι στείρα» εξηγεί ο Ντμίτρι Μιλοσέρντοφ, ερευνητής στο Μουσείο Darwin της Μόσχας και προσθέτει: «Αλλά αν τα φροντίζεις, μπορούν να μεγαλώσουν και να ζήσουν πολύ». 


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ