31-10-2020

Τραμπ: Εκκαθάριση του «αριστερού» Μπέρκλεϊ με πιθανή διακοπή χρηματοδότησης

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τα επεισόδια που ξέσπασαν στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, όταν εκατοντάδες άνθρωποι κατά κύριο λόγο φοιτητές διαδήλωσαν κατά του αρθρογράφου του ακροδεξιού ιστοτόπου BreitbartΜάιλο Γιαννόπουλος, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε μέσω twitter, να διακόψει κάθε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση του πανεπιστημίου.

«Αν το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ δεν επιτρέπει την ελευθερία του λόγου κι ασκεί βία σε βάρος αθώων με διαφορετική άποψη – ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ;», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Φωνάζοντας «κάνοντάς τους να σιωπήσουν» εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν χθες βράδυ τζάμια παραθύρων στην πανεπιστημιούπολη, έβαλαν φωτιά σε ξύλινες παλέτες και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Η αστυνομία απέκλεισε την περίμετρο του πανεπιστημίου και το πανεπιστήμιο τελικά ακύρωσε την εκδήλωση στην οποία επρόκειτο να μιλήσει ο εκπρόσωπος του Μπράιτμπαρτ, ο Μίλων (ή Μάιλο) Γιαννόπουλος.

Θερμός υποστηρικτής του Τραμπ, τον οποίο αποκαλούσε «ντάντι» («μπαμπά») κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Γιαννόπουλος είναι μια από τις γνωστότερες μορφές της αμερικανικής άκρας δεξιάς, που προβάλλει θέσεις εθνικιστικές αλλά και υπέρ της ανωτερότητας της λευκής φυλής.

Ειδικευμένος στις νέες τεχνολογίες, γνωστός στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για τον προκλητικό του τόνο, ο Γιαννόπουλος είχε δει τον λογαριασμό του στο Twitter να διαγράφεται επειδή τροφοδοτούσε τις επιθέσεις εναντίον της μαύρης ηθοποιού Λέσλι Τζόουνς.

Ο ίδιος ο Γιαννόπουλος επέκρινε σε ανακοίνωσή του «την αριστερά», λέγοντας ότι «τρομοκρατείται από την ελευθερία του λόγου και κάνει κυριολεκτικά ο,τιδήποτε για να την εμποδίσει».

Ο ιστότοπος Breitbart, που πρόσκειται στην άκρα δεξιά, είχε υποστηρίξει ενεργά την υποψηφιότητα Τραμπ, ενώ ο πρώην επικεφαλής του Στιβ Μπάνον είναι πλέον ο σύμβουλος στρατηγικής του νέου Αμερικανού προέδρου.

Παρόμοιες διαδηλώσεις τον προηγούμενο μήνα στο πανεπιστήμιο Davis είχαν εμποδίσει τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου στο οποίο επίσης θα μιλούσε ο Γιαννόπουλος. Και στις δύο περιπτώσεις, τον είχαν προσκαλέσει ομάδες συντηρητικών φοιτητών.

Το Μπέρκλεϊ είναι πασίγνωστο διότι αποτέλεσε οχυρό των υπερασπιστών της ελευθερίας της έκφρασης από τη δεκαετία του 1960.