26-10-2020

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ βοηθάει τα δυτικά Βαλκάνια να αντισταθούν στην ξένη επιρροή

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι η Ατλαντική Συμμαχία βοηθάει κυβερνήσεις των δυτικών Βαλκανίων να δημουργήσουν σώματα συλλογής πληροφοριών και άμυνας για να αντισταθούν σε ξένη, ιδιαίτερα ρωσική, πολιτική επιρροή.

Ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στο Σαράγεβο, δήλωσε πως η συμμαχία έχει υπόψη πληροφορίες για αυξανόμενη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια και για ρωσική επέμβαση σε πολιτικές διαδικασίες στο Μαυροβούνιο.

«Το παρακολουθούμε πολύ στενά, εργαζόμαστε με εταίρους, περιλαμβανομένου του Μαυροβουνίου, για να τους βοηθήσουμε να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους στη συγκέντρωση πληροφοριών και στους αμυντικούς θεσμούς», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Το Μαυροβούνιο αναμένεται να ενταχθεί φέτος στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο αντιτίθεται σφόδρα η Ρωσία.

Πέρυσι οι αρχές της χώρας αυτής της Αδριατικής κατηγόρησαν μια ομάδα σέρβων και ρώσων εθνικιστών ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα στις εκλογές της 16ης Οκτωβρίου για να φέρουν στην εξουσία μια συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε πως εμπλέκεται σε μια τέτοια συνωμοσία.

«Ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθεί η αντοχή έναντι οποιουδήποτε είδους εξωτερικής επιρροής ή εν δυνάμει επιρροής είναι να διασφαλιστεί ότι οι θεσμοι στις διάφορες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι ισχυροί, εκσυγχρονισμένοι και μεταρρυθμισμένοι», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος ενθάρρυνε επίσης τους αντίπαλους ηγέτες των εθνοτήτων της Βοσνίας να επιτύχουν έναν συμβιβασμό για το μέλλον της χώρας και για τον δρόμο της προς το ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Τα χρυσά διαβατήρια και οι ελίτ της Κύπρου

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αναγκάσει οποιαδήποτε χώρα να ενταχθεί και απέρριψε ισχυρισμούς ότι η συμμαχία θα επενέβαινε στη Βοσνία σε περίπτωση πολιτικής αναταραχής.