29-10-2020

Δικαστής ακυρώνει το διάταγμα Τραμπ για τους μετανάστες – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Ομοσπονδιακός δικαστής στο Λος Άντζελες αποφάσισε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να επιτρέψει στους μετανάστες που έχουν ολοκληρώσει το αρχικό στάδιο ελέγχου για νόμιμη παραμονή, να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση αυτή θα πρέπει να ισχύσει και για όσους προέρχονται από τις επτά χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, παρά την απαγόρευση μέσω ειδικού προεδρικού διατάγματος που έχει υπογράψει ήδη ο Τραμπ.

Η απόφαση αυτή, του δικαστή ακολουθεί τις αποφάσεις ομοσπονδιακών δικαστών σε άλλες τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ, για την είσοδο μεταναστών που έχουν αρχικά ελεγχθεί, από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές.

Ωστόσο, έχει ευρεία εφαρμογή καθώς περιλαμβάνει μετανάστες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη, οι οποίοι βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ και προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα.

Η προϋπόθεση εφαρμογής της προσωρινής αυτής, δικαστικής απόφασης, είναι οι μετανάστες να έχουν ήδη τη νόμιμη βίζα που τους αναλογεί, προκειμένου να εισέλθουν στις ΗΠΑ, ακόμη κι αν προέρχονται από μία από τις παραπάνω επτά χώρες.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το κύμα διαδηλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της απόφασης ενώ ο αμερικανός πρόεδρος επιρρίπτει τις ευθύνες σε Μέσα Ενημέρωσης υπερασπιζόμενος το διάταγμα του.

Σημειώνεται ότι η  διοίκηση του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, αναγκάστηκε να ακυρώσει την ομιλία υπεύθυνου ακροδεξιάς ηλεκτρονικής σελίδας ειδήσεων και υποστηρικτή του Τραμπ, λόγω των διαδηλώσεων.