24-10-2020

Ο Φιγιόν βουλιάζει στην «κινούμενη άμμο» των αντιφάσεών του – Τα σενάρια για τη δεξιά

Η κινούμενη άμμος κάτω από τα πόδια του Φρανσουά Φιγιόν, εξαιτίας των αντιφατικών και αδέξιων επιχειρημάτων του στην υπόθεση «Πενέλοπι-γκέιτ», τον τραβάει όλο και πιο βαθιά.

Οι θεωρούμενες ως πλασματικές μισθοδοσίες της συζύγου και των δύο παιδιών του, που σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις στο σημερινό φύλλο της σατιρικής εφημερίδας Canard Enchaîné ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο ευρώ, κινδυνεύουν πλέον να αποβούν μοιραίες για τον ίδιο και για την υποψηφιότητα του για την προεδρία της γαλλικής δημοκρατίας.

Παρ’ ότι εξαπέλυσε επίθεση από χθες Τρίτη, μιλώντας για «επαγγελματικά οργανωμένη συκοφαντία» εις βάρος του από την αριστερά, λέγοντας ότι διαπράττεται ένα είδος «θεσμικού πραξικοπήματος που εκπορεύεται από την κυβέρνηση», δεν μοιάζει να πείθει πολλούς.

Κατά τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις της Elabe όμως, το 76% των Γάλλων δηλώνει ότι δεν έχει πεισθεί από τα επιχειρήματά του. Άλλη, σημερινή δημοσκόπηση, της ίδιας εταιρείας, δείχνει ότι ενόψει των προεδρικών εκλογών, τα ποσοστά του πέφτουν κάτω από το 20% με συνέπεια να μην περνάει στο δεύτερο γύρο, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν ανεβαίνει στη δεύτερη θέση, μετά τη Μαρίν Λεπέν.

Με δήλωσή του ο εκλεγμένος υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν απέρριψε οποιαδήποτε ανάμιξη της αριστεράς στην όλη υπόθεση.

Στους δημοσιογραφικούς και πολιτικούς κύκλους άλλωστε, κυριαρχεί η άποψη ότι είναι πιθανότερο να υποκινήθηκε μέσα από τους κύκλους της ίδιας της δεξιάς.

Δεν ήταν εύκολο για πολλούς να ξεχάσουν την περίφημη φράση του Φιγιόν κατά την προκριματική της δεξιάς και του κέντρου, όταν καλλιεργώντας το προφίλ του καθαρού και άμεμπτου τορπίλισε τον Σαρκοζί λέγοντας: «Μπορείτε να φανταστείτε τον στρατηγό Ντε Γκολ να θέτει υποψηφιότητα σε περίοδο που είχε εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη;» Σήμερα, η φράση αυτή του γυρίζει μπούμερανγκ…

«Δεν είναι η αριστερά, αλλά οι φίλοι του της δεξιάς, αυτοί θα σκοτώσουν τον Φιγιόν» δήλωσε σήμερα στο δελτίο του καναλιού BFMTV ο πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος σε δημοσκοπήσεις Κλοντ Φιτουσί.

«Όλοι ξέρουμε ότι οι αποκαλύψεις προήλθαν από τους φίλους του, οι οποίοι και δεν αργοπόρησαν να μιλήσουν για ακύρωση της προκριματικής» πρόσθεσε.

Πράγματι μέσα στο πρωινό ο Ζορζ Φενέκ γνωστός ως δικαστής και στέλεχος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (LR) δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «άκυρη» την προκριματική από την οποία εξελέγη ο Φρανσουά Φιγιόν και να καλέσει το κόμμα να πάρει αποφάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Τραγωδία στο Καμερούν: Πέντε παιδιά νεκρά από επίθεση στην πόλη Κούμπα - Σκληρές εικόνες (video)

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με έναν υποψήφιο που βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία (…) θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση άμεσα. Εκτιμώ ότι τα γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει ακυρώνουν την προκριματική» υπογράμμισε.

Ποια τα πιθανά σενάρια για τη δεξιά:

Τα περιθώρια είναι απαγορευτικά για τη διοργάνωση μιας νέας προκριματικής διαδικασίας, αφού δεν υπάρχει χρόνος για τον καθορισμό εκλογικών κέντρων ή την εκτύπωση ψηφοδελτίων.

Η 19 Μαρτίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές (23η Απριλίου – 7η Μαΐου).

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει την υποστήριξη 500 αιρετών, διαδικασία συχνά πολύ δύσκολη.

Σύμφωνα με ένα δεύτερο σενάριο, το πολιτικό γραφείο του LR θα μπορούσε να ορίσει έναν αντικαταστάτη του Φιγιόν, απόφαση που θα μπορούσε να επικυρωθεί από το εθνικό Συμβούλιο του κόμματος.

Ήδη κυκλοφορούν ονόματα μελών της νέας γενιάς, των σαραντάρηδων όπως οι Λοράν Βοκιέ, Φρανσουά Μπαρουέν, Ξαβιέ Μπερτράν.

Πολλοί όμως αμφιβάλλουν για το εάν και κατά πόσον η λύση αυτή θα τύγχανε θετικής αποδοχής από τους εκλογείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Στο νοσοκομείο ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ - «Αισθάνομαι φανταστικά» το μήνυμα του

Ένα τρίτο σενάριο θέλει τον Αλέν Ζιπέ να είναι μια αποδεκτή λύση για να σώσει την κατάσταση η δεξιά. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα όμως ο Ζιπέ, ο οποίος βίωσε οδυνηρά την ήττα του στην προκριματική, απέκλεισε κάθε πιθανότητα επανόδου του.

Στελέχη του κόμματος όμως, ελπίζουν να τον μεταπείσουν υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο βαριάς αποτυχίας για την οικογένεια της δεξιάς και του κέντρου.

Υποστηρίζουν, ότι όπως σε κάθε αγώνα, όταν ο νικητής αποκλείεται για τον οιονδήποτε λόγο, ο δεύτερος έχει στα μάτια όλων την νομιμότητα να τον αντικαταστήσει.

Άλλωστε ο Ζιπέ είχε προετοιμασθεί για τον αγώνα, έχει έτοιμο πρόγραμμα, πράγμα που θα είναι σχεδόν αδύνατο για έναν καινούργιο υποψήφιο.

Οι προσεχείς ώρες και ίσως μέρες, θα δείξουν εάν θα κλείσει η υπόθεση «Πενέλοπι-γκέιτ » και εάν θα ανοίξουν οι πόρτες για μια πιο ομαλή αναμέτρηση στις εκλογές για την προεδρία.