19-02-2021

ΕΚΤ: Αν η άνοδος των τιμών συνεχιστεί, η ποσοτική χαλάρωση πρέπει να τερματιστεί

Ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν, έκρινε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης μπήκε στο νέο έτος με καλύτερες προοπτικές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα όφειλε να αρχίσει να σχεδιάζει τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, στην περίπτωση που η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού αποδειχθεί ότι διαρκεί.

Προειδοποιώντας εναντίον της συνέχισης της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Βάιντμαν επισήμανε πως το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης κινδυνεύει να μετατραπεί σε όμηρο των αγορών ή μιας αέναης πολιτικής τόνωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

«Θα υποστηρίξω ότι η οικονομική προοπτική στις αρχές της χρονιάς είναι ιδιαίτερα θετική και ο ρυθμός (ανόδου) του πληθωρισμού σταδιακά πλησιάζει τον ορισμό της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο Βάιντμαν, εκ των ιεράκων του ιδρύματος σε θέματα νομισματικής πολιτικής.

«Εάν αυτή η εξέλιξη είναι διαρκής, υπάρχει η προϋπόθεση για τον τερματισμό της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο, ο Βάιντμαν παραδέχθηκε ότι η πολιτική της ΕΚΤ είναι η πρέπουσα αυτή τη στιγμή.

Για να αποτρέψει το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού, η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκιά της πολύ κάτω από το μηδέν, ενώ έχει αγοράσει αξιόγραφα που συνολικά αποτιμώνται σε πάνω από 1,5 τρισεκ. ευρώ και προσφέρει συχνά ουσιαστικά δωρεάν δανεισμό στις τράπεζες με την ελπίδα να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και κατά συνέπεια να προκαλέσει την άνοδο των τιμών.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ