07-03-2021

Γερμανία: Το AfD απέκλεισε πολλά ΜΜΕ από εκδήλωση με τη συμμετοχή της Λεπέν

Το λαϊκιστικό ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) γνωστοποίησε ότι αποφάσισε να αποκλείσει πολλά μεγάλα ΜΜΕ από μια εκδήλωση που θα γίνει την 21η Ιανουαρίου με τη συμμετοχή της επικεφαλής του, Φράουκε Πίτρι, καθώς και της προέδρου του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) της Γαλλίας, της Μαρίν Λεπέν, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες.

Το AfD αρνήθηκε να επιτρέψει τη διαπίστευση στην εκδήλωση των δημοσιογράφων όλων των δημόσιων γερμανικών τηλεοπτικών δικτύων, των εφημερίδων Handelsblatt και Frankfurter Allgemeine Zeitung, καθώς και των περιοδικών Der Spiegel και Compact, επιβεβαίωσε ένα σημαίνον στέλεχος του κόμματος, ο Μάρκους Πρέτσελ, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa).

Ο Πρέτσελ, ο σύζυγός της Πίτρι, κατηγόρησε τα ΜΜΕ αυτά πως επιδίδονται σε μια «τόσο κατευθυνόμενη κάλυψη» της δραστηριότητας του κόμματός του που μπορούν να γράψουν τα «σενάριά τους» και χωρίς άμεση πρόσβαση στη συνάντηση και την εκδήλωση, που θα γίνει στο Κόμπλεντς (δυτική Γερμανία).

Οι δημοσιογράφοι των συγκεκριμένων Μέσων δεν θα μπορέσουν κατά συνέπεια να παρακολουθήσουν τις ομιλίες της Πίτρι, της Λεπέν ή του ολλανδού βουλευτή και ηγέτη του αντιισλαμικού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), Χέερτ Βίλντερς, ενώπιον μερικών χιλιάδων προσώπων.

Πάντως, η συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζεται να παραχωρηθεί μετά τις συναντήσεις και τις ομιλίες θα είναι «ανοικτή σε όλους τους δημοσιογράφους», είπε ο Πρέτσελ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο αρχισυντάκτης του δικτύου ARD της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης κατήγγειλε μια «βαρύτατη επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου», σημειώνοντας ότι αυτή η συνάντηση μεταξύ ηγετών ευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων έχει «μεγάλη σημασία» ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων και επιφυλάχθηκε για το ενδεχόμενο μιας προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος της ένωσης συντακτών της Γερμανίας, ο Φρανκ Ίμπεραλ, εκτίμησε από την πλευρά ότι «κόμματα που θέλουν να αναδιαμορφώσουν την κοινή γνώμη δεν μπορούν να αφήνουν τους δημοσιογράφους έξω από την πόρτα στις εκδηλώσεις τους».

Η πρωτοβουλία για την εκδήλωση αυτή προκαλεί ένταση κι εντός του ίδιου του AfD, που συνεχίζει να μοιράζεται ανάμεσα σε μια εθνικιστική-συντηρητική πτέρυγα, της οποίας ηγείται το ζεύγος Πίτρι-Πρέτσελ, και σε ένα φιλελεύθερο-συντηρητικό ρεύμα, το οποίο αρνείται τον χαρακτηρισμό της άκρας δεξιάς.

Εξάλλου ορισμένα από τα ηγετικά στελέχη της γερμανικής λαϊκιστικής δεξιάς καταγγέλλουν το FN και ειδικά τη γραμμή του όσον αφορά την οικονομική πολιτική:

«Το FN είναι στην πραγματικότητα ένα σοσιαλιστικό κόμμα», απεφάνθη για παράδειγμα ο ηγέτης της οργάνωσης του AfD στο Βερολίνο, ο Γκέοργκ Πατσντέρσκι, σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στη FAZ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ