24-10-2020

Συνεχίστε το άνοιγμα με την Κούβα, προτρέπουν τον Τραμπ μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και επιχειρηματίες

Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου εκδήλωσαν χθες την υποστήριξή τους στην προσπάθεια τουλάχιστον 100 επιχειρηματιών στην Κούβα να παροτρύνουν τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ να συνεχίσει την πολιτική του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ως προς την Κούβα, παρά τις απειλές του Τραμπ ότι θα θέσει τέλος στην προσέγγιση της Αμερικής με τη νήσο.

Προετοιμαζόμενοι για μια μάχη που μπορεί να αποβεί μακροχρόνια, πέντε μέλη των δημοκρατικών στο Κογκρέσο και ένα ρεπουμπλικανός έδωσαν συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον με κουβανούς ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν αναπτυχθεί από τότε που οι δύο χώρες αποφάσισαν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους εδώ πριν από δύο χρόνια.

Πάνω από 100 Κουβανοί, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων έστειλαν επιστολή στον ρεπουμπλικανό Τραμπ χθες παροτρύνοντάς τον να μη καταργήσει τους κανονισμούς του Ομπάμα που χαλαρώνουν τις απαγορεύσεις σε ταξίδια, εμπόριο και επενδύσεις, και που οδηγούν σε ομαλότερες διπλωματικές σχέσεις.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα, προσπαθώντας να εδραιώσουν τις αλλαγές πριν τις 20 Ιανουαρίου, οπότε αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο Τραμπ – ο οποίος έχει υποσχεθεί να παγώσει τις σχέσεις αν δεν συμφωνήσει σε νέους όρους η Αβάνα – είχαν συνομιλίες με τους κουβανούς ομολόγους των χθες στην Αβάνα. Ήταν η πρώτη τους συνάντηση από την εκλογική νίκη του Τραμπ και το θάνατο του κουβανού επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο.

Απευθυνόμενοι στις ρίζες του Τραμπ ως επιχειρηματία ακινήτων, οι κουβανοί επιχειρηματίες έγραψαν στην επιστολή, “Είμαστε σίγουροι ότι ως επιτυχημένος επιχειρηματίας, καταλαβαίνετε τη σημασία των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ εθνών. (…) Περαιτέρω μέτρα για να αυξηθούν τα ταξίδια, το εμπόριο και οι επενδύσεις θα ωφελήσουν τις επιχειρήσεις μας, τον κουβανικό λαό και τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ”.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Προειδοποιήσεις ΠΟΥ για κορονοϊό: Σε «επικίνδυνο μονοπάτι» ορισμένες χώρες στη διαχείριση της πανδημίας

Η επιστολή οργανώθηκε από την εταιρεία Cuba Educational Travel, μια αμερικανική εταιρεία που διοργανώνει ταξίδια στο νησί, και μια ομάδα που εξυπηρετεί σχετικά συμφέροντα στην Ουάσιγκτον επονομαζόμενη Engage Cuba. Είχε υπογραφεί από νεοσυσταθείσες εταιρείες και μικροεπαγγελματίες, όπως ιδιοκτήτες οικογενειακών εστιατορίων, τεχνολογικών εταιρειών, συνεργείων αυτοκινήτων και κομμωτηρίων.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ασκήσει πίεση για περισσότερες εμπορικές επαφές με την Κούβα, με σκοπό να καταστήσει την ύφεση μεταξύ των δύο χωρών μη αναστρέψιμη. Οι αμερικανικές εταιρείες φοβούνται ότι η αντιστροφή του ανοίγματος που έκανε ο Ομπάμα θα τους κοστίσει εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων.

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει απ’ ευθείας πτήσεις στην Κούβα, μια αμερικανική εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία να διαχειριστεί ένα ξενοδοχείο εκεί, και βιομηχανίες από τον αγροτικό τομέα μέχρι τον τεχνολογικό εξερευνούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο νησί.

Οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων Royal Caribbean Cruises και Norwegian Cruise Line δήλωσαν χθες ότι έλαβαν έγκριση από την κουβανική κυβέρνηση να ξεκινήσουν κρουαζιέρες προς το νησί.

Κουβανοί αξιωματούχοι είπαν χθες στην Αβάνα ότι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να εμβαθύνουν την προσέγγιση των δύο χωρών με την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά ελπίζουν επίσης να συνάψουν και τουλάχιστον άλλες έξι επιχειρηματικές συμφωνίες προτού αποχωρήσει από την προεδρία ο Ομπάμα τον επόμενο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη για τις ΗΠΑ - Πάνω από 500.000 θάνατοι έως τον Φεβρουάριο

Το άνοιγμα στην Κούβα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής του Ομπάμα.