28-10-2020

Παραιτήθηκε ο Ματέο Ρέντσι – Τι λένε τα σενάρια για εκλογές

Την παραίτησή του υπέβαλε και επισήμως αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. Οι διαβουλεύσεις  για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης έως τα Χριστούγεννα, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή. 

Ο ιταλός πρωθυπουργός που είχε προαναγγείλει την παραίτησή του όταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκέμβρη ήταν αρνητικό, περίμενε την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017, η οποία έγινε σήμερα, γεγονός που διευκόλυνε την παραίτηση του. Στο μήνυμα που έγραψε ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ο Ρέντσι γράφει: “Αντίο σε όλους!!! Και ευχαριστώ, Ματέο»,

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, του ζήτησε να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με θεσμικούς ιθύνοντες και εκπροσώπους κομμάτων, οι οποίες ξεκινούν το απόγευμα.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο Ιταλός πρόεδρος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσει να συσταθεί κυβέρνηση η οποία να καταφέρει να προωθήσει την έγκριση νέου εκλογικού νόμου. Στις 24 Ιανουαρίου, άλλωστε, αναμένεται και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας σχετικά με σειρά προσφυγών που θέτουν υπό αμφισβήτηση την συνταγματικότητα του εκλογικού νόμου της Βουλής και – ειδικότερα – το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Μετά την απόφαση αυτή, πιθανώς, θα είναι αναγκαία και νέα νομοθετική παρέμβαση από μέρους της Βουλής και της Γερουσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Η Γαλλία ζητά μέτρα κατά της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (video)

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα του Βορρά τάσσονται υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι διχασμένη (επισήμως μιλά για εκλογές, αλλά θα ήθελε να κερδίσει χρόνο για να ανασυγκροτηθεί), ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα κάνει γνωστό ότι θα πάρει μέρος σε μια νέα κυβέρνηση, με ευρύ πεδίο δράσης, μόνον αν υπάρξει και η συνεργασία άλλων κομμάτων. Δεν αποκλείεται, όμως, οι θέσεις αυτές (ιδίως σε ότι αφορά το κόμμα του Ματέο Ρέντσι και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) να αλλάξουν – ως ένα βαθμό – αν ο πρόεδρος Ματαρέλα καταφέρει να δημιουργήσει ένα κοινό πεδίο με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού.

Όσο για τον Ματέο Ρέντσι, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν θα καταφέρει να περιορίσει την δυσαρέσκεια μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος, αν θα οργανωθεί συνέδριο των Δημοκρατικών πριν τις εκλογές, και με ποια κριτήρια και ισορροπίες θα επιχειρήσει να συνθέσει τα ψηφοδέλτια της κεντροαριστεράς για την εκλογική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News! Κάντε κλικ εδώ!

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: Πάνε για lockdown ενός μήνα στη Γαλλία - Διάγγελμα Μακρόν την Τετάρτη