25-10-2020

Νεαρός ιρακινός καταδικάστηκε για έγκλημα πολέμου λόγω μιας φωτογραφίας στο Facebook

Ένας Ιρακινός καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της σουηδικής πόλης Κάρλσκρονα να εκτίσει έξι μήνες φυλάκιση διότι διέπραξε ένα έγκλημα πολέμου, μετά την ανακάλυψη στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook μιας φωτογραφίας στην οποία πόζαρε με ακρωτηριασμένα πτώματα μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο Ράιντ Αμπντουλκαρίμ, 24 ετών, που υποστηρίζει ότι συμμετείχε σε εχθροπραξίες στο πλευρό του ιρακινού στρατού, ανήρτησε τις επίμαχες φωτογραφίες τον Ιούλιο του 2015. Σε αυτές ποζάρει με ένα κομμένο κεφάλι πάνω σε έναν δίσκο σερβιρίσματος και με ένα ακέφαλο πτώμα. Ο Αμπντουλκαρίμ, που μετέβη στη Σουηδία τον Οκτώβριο της ίδια χρονιάς, ζήτησε άσυλο στη σκανδιναβική χώρα.

Η αστυνομία ανακάλυψε τις φωτογραφίες κατά τύχη, καθώς ερευνούσε μια υπόθεση κλοπής, για την οποία ο νεαρός εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης. Το δικαστήριο της Κάρλσκρονα (νότια) τον καταδίκασε βάσει του σουηδικού ποινικού κώδικα και των συμβάσεων της Γενεύης, που ορίζουν ότι η «ανθρώπινη αξιοπρέπεια» πρέπει να προστατεύεται, συμπεριλαμβανομένης αυτής των νεκρών. Το δικαστήριο επίσης όρισε πως ο Αμπντουλκαρίμ θα απελαθεί μόλις εκτίσει την ποινή του ενώ του απαγορεύθηκε η είσοδος στη σουηδική επικράτεια μέχρι το 2026.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε αθώος, υποστηρίζοντας πως εξαναγκάστηκε να ποζάρει στις φωτογραφίες. Έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση. Τον Ιούλιο, ένας γερμανός τζιχαντιστής ιρανικής καταγωγής, 21 ετών, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Φραγκφούρτης σε δύο χρόνια φυλάκιση, επίσης για τη διάπραξη ενός εγκλήματος πολέμου, αφού πόζαρε σε φωτογραφίες στη Συρία με τα παλουκωμένα κεφάλια δύο στρατιωτών του καθεστώτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Τραγωδία στο Καμερούν: Πέντε παιδιά νεκρά από επίθεση στην πόλη Κούμπα - Σκληρές εικόνες (video)