17-05-2021

Έλμαρ Μπροκ: Όλοι γνωρίζουν πλέον ότι η Μέρκελ θα είναι υποψήφια καγκελάριος

«Όλοι γνωρίζουν εν τω μεταξύ ότι θα είναι ξανά υποψήφια για την καγκελαρία η Άγγελα Μέρκελ», είπε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Rhein-Neckar-Zeitung. «Ο τρόπος της ανακοίνωσης είναι δευτετερεύων. Δεν υπάρχει κανένας άλλος υποψήφιος ή υποψήφια», πρόσθεσε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης (CDU) ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ.

Αύριο η καγκελάριος Μέρκελ θα δώσει συνέντευξη τύπου και αναμένεται να ανακοινώσει εάν θα είναι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος και υποψήφια καγκελάριος. Η ίδια έχει χαρακτηρίσει τις δύο ιδιότητες και ως το συνέδριο του CDU θα αποφασίσει οριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα και το αδελφό χριστιανοκοινωνικό κόμμα της Βαυαρίας, το CSU, θεωρεί δεδομένο ότι η Μέρκελ θα είναι υποψήφια. «Πάντα θεωρούσαμε πιθανό ότι θα θέλει να είναι και πάλι και θα είναι και πάλι», είπε στην Rhein-Neckar-Zeitung ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος, το οποίο όμως δεν κατονομάζει.

Από την πλευρά του το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) προτίθεται να αποφασίσει για τον δικό του υποψήφιο ανεξάρτητα από την απόφαση της Μέρκελ σύμφωνα με την αναπληρωτή πρόεδρο του Μανουέλα Σβέσιγκ: «Θεωρώ ορθό και σημαντικό να μην φερόμεθα και αγόμεθα από την επικαιρότητα και τις εικασίες», είπε στον δημόσιο τοπικό ραδιοσταθμό της Στουτγάρδης SWR. «Το τι κάνει το CDU είναι δική του υπόθεση και το τι κάνουμε εμείς δική μας. Ο πρόεδρος του SPD θα κάνει την πρότασή του στη σωστό χρονική στιγμή», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα εάν ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς έχει φιλοδοξίες να είναι ο ίδιος υποψήφιος καγκελάριος, η Σβέσιγκ είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει σε εικοτολογίες: «Το γεγονός ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα διαθέτει περισσότερα στελέχη τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι (ενν. εκτός από τον Ζίγκγμαρ Γκαμπριελ) είναι καλό, διότι δεν είναι καλό να περιοριζόμαστε σε ένα πρόσωπο. Γι’ αυτό και θα πάρουμε τη σωστή απόφαση».

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), θεωρεί τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως τον λάθος υποψήφιο για το SPD. «Σε ένα μεγάλο κόμμα όπως το SPD θα πρέπει να υπάρχουν και πραγματικοί σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι να θεωρούνται αξιόπιστοι από τους ψηφοφόρους», είπε σε συνέντευξή της στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke (Westdeutschen Allgemeinen Zeitung, Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost κ.α.). «Αντίθετα, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι από τις αρχές του αιώνα υπέρ μιας πολιτικής η οποία τα βρίσκει με τους οικονομικά ισχυρούς και εγκαταλείπει τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους», όπως τόνισε.

Η αριστερή πολιτικός αποσαφήνισε ότι θα ηγηθεί η ίδια μαζί με τον συνεπικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς της προεκλογικής εκστρατείας του. «Μεταξύ εμού και του Ντίτμαρ Μπαρτς υφίσταται μια σχέση εμπιστοσύνης, συνεργαζόμαστε καλά μαζί. Αυτή είναι και η προϋπόθεση για έναν επιτυχημένο προεκλογικό αγώνα» είπε η Βάγκεκνεχτ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ