15-05-2021

Ενόχοι για διακίνηση ναρκωτικών δύο ανιψιοί της πρώτης κυρίας της Βενεζουέλας

Δύο ανιψιοί της πρώτης κυρίας της Βενεζουέλας κρίθηκαν ένοχοι χθες από τις δικαστικές αρχές της Νέας Υόρκης για διακίνηση ναρκωτικών και στόχος τους ήταν, σύμφωνα με το δικαστήριο, να αποκομίσουν μεγάλο χρηματικό ποσό για να βοηθήσουν την οικογένεια τους να παραμείνει στην εξουσία.

Ο 31χρονος Φρανκί Φρανσίσκο Φλόρες ντε Φρέιτες και ο 30χρονος Εφρέν Αντόνιο Κάμπο-Φλόρες –ανιψιοί της συζύγου του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, Σίλια Φλόρες, καταδικάστηκαν από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν για απόπειρα εισαγωγής κοκαΐνης στις ΗΠΑ.

Η υπόθεση αποτελεί μια από τις πολλές στις οποίες οι αμερικάνικες διωκτικές αρχές έχουν εντοπίσει διασυνδέσεις ατόμων με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για διακίνηση ναρκωτικών.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2015 στην Αϊτή και οδηγήθηκαν στις ΗΠΑ έπειτα από επιχείρηση του αμερικάνικου Ειδικού Σώματος κατά των Ναρκωτικών (DEA).

Οι εισαγγελείς τόνισαν πως οι Φλόρες ντε Φρέιτες και Κάμπο-Φλόρες σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν ένα χώρο στο αεροδρομίο της Βενεζουέλας–που προορίζεται για χρήση από την προεδρία της χώρας– για να στείλουν 800κιλά κοκαΐνης στις Ονδούρες για αποστολή στις ΗΠΑ. Οι δύο τους βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, τα ηχογραφημένα αρχεία από τις συναντήσεις τους με δύο πληροφοριοδότες της DEA υποδεικνύουν ότι οι δύο άνδρες επιθυμούσαν τα χρήματα από την διακίνηση των ναρκωτικών να χρησιμοποιηθούν για δράση ενάντια στα χρηματικά ποσά που, σύμφωνα με όσα πίστευαν οι ανιψιοί της πρώτης κυρίας της Βενεζουέλας, χορηγούσαν οι ΗΠΑ στην αντιπολίτευση της χώρας πριν τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μαδούρο έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά από αυτές τις εκλογές.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο ανδρών τόνισαν στο δικαστήριο ότι σχεδιάζουν να καταθέσουν έφεση κατά της απόφασης.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν προέβη άμεσα σε κάποιο σχόλιο για την απόφαση του δικαστηρίου. Τον Ιανουάριο η Σίλια Φλόρες είχε υποστηρίξει πως τα ανίψια της έπεσαν θύματα απαγωγής από τις αμερικάνικες αρχές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ