17-05-2021

Οργή στην Τουρκία για τον νόμο που «αθωώνει» βιαστές ανηλίκων (εικόνες)

«Θύελλα» προκάλεσε στην Τουρκία το κυβερνητικό νομοσχέδιο, που «αθωώνει» τoυς βιαστές σε περίπτωση που στη συνέχεια συναφθεί γάμος.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προκάλεσε την δικαιολογημένη οργή γυναικείων οργανώσεων αλλά και απλών πολιτών. Γυναίκες διαδήλωσαν την Παρασκευή στην πλατεία Ταξίμ εναντίον του νομοσχεδίου.

AppleMark

Και αυτό γιατί εάν το νομοσχέδιο επικυρωθεί, όχι μόνο νομιμοποιεί την κακοποίηση ανηλίκων αλλά και επειδή ανοίγει την πόρτα για γάμους με παιδιά.

Το νομοσχέδιο του AKP προβλέπει ότι οι άντρες που κατηγορούνται ότι κακοποίησαν ανήλικους μπορούν να αποφύγουν τη δίκη εάν παντρευτούν το θύμα τους. Χρήση του νόμου αυτού μπορούν να κάνουν ακόμη και όσοι έχουν καταδικαστεί πριν από την 16 Νοεμβρίου του 2016, εάν παντρευτούν θα θύματά τους και εφόσον δεν χρησιμοποίησαν «απειλές ή βία» εναντίον του ανήλικου.

Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν εντονα, υποστηρίζοντας ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο νομιμοποιείται ο βιασμός.

«Εάν ένας 50χρονος ή 60χρονος παντρευτεί μια 11χρονη αφότου τη βιάσει, τότε εκείνη θα υποφέρει για μια ζωή. Εάν του δώσετε την ευκαιρία, τότε το νεαρό κορίτσι θα ζει σε μια φυλακή για όλη της τη ζωή» είπε ο βουλευτής του CHP Omer Suha Aldan, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενθαρρύνει τους γάμους με βιαστές.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ζήτησε την σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, που διερευνήσει την πιθανή κακοποίηση παιδιών μέσω του νομοσχεδίου.
Μάλιστα, τόνισαν ότι το νομοσχέδιο αυτό αμαυρώνει την φήμη του κοινοβουλίου.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Canan Gullu επέκρινε το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι πρέπει να απαγορευτούν όλοι οι γάμοι με ανήλικους.

«Υπάρχουν περί τις 4.000 τέτοιες υποθέσεις… Οι οικογένειες πιέζουν κορίτσια 11 έως 17 ετών να παντρευτούν παρανόμως, και η δικαιοσύνη κινείται όταν το κορίτσι γεννήσει σε νοσοκομείο ή όταν το σχολείο αντιληφθεί το γάμο» είπε η ίδια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ