17-05-2021

Ευκαιρία για πρόοδο στις συνομιλίες για το Κυπριακό «βλέπει» ο Βρετανός πρέσβης στη Λευκωσία

Οι συνομιλίες στην Ελβετία την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν δημιουργήσει ελπίδες για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας λύσης, δήλωσε ο πρέσβης της Βρετανίας στην Λευκωσία, Μάθιου Κιντ, ο οποίος ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια στο εδαφικό, και εξέφρασε την εκτίμηση του για τα δεδομένα, ενόψει της συνέχισης των συνομιλιών στο Μον Πελεράν, μεθαύριο Κυριακή.

«Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για να κτίσουν πάνω στην πρόοδο που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και να υπάρξει κατάληξη. Κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για μια πολυμερή διάσκεψη, που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί εντός αυτού του έτους, όπως οι ηγέτες έχουν πει ότι επιθυμούν», δήλωσε ο κ. Κιντ.

Ο Βρετανός πρέσβης τόνισε πως το Λονδίνο είναι έτοιμο να στηρίξει την πραγματοποίηση μιας πολυμερούς διάσκεψης, αλλά ο ίδιος είπε πως δεν συζήτησε για το θέμα αυτό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, γιατί είναι επικεντρωμένος στις συνομιλίες στην Ελβετία.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάθλην Ντόχερτι. Η κυρία Ντόχερτι δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ