07-05-2021

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά για την πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων

Παρά το γεγονός ότι το EuroWorking Group εμφανίζεται πρόθυμο να δείξει ότι οι δανειστές της χώρας είναι έτοιμοι να πάνε σε λύση-πακέτο για αξιολόγηση και διευθέτηση του δημοσίου χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «βάζει πάγο» στη διαδικασία.

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών φαίνεται αποφασισμένος να βάλει φρένο στις προσδοκίες της Ελλάδας για συνολική λύση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

«Η περικοπή του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα» δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι «η χώρα δεν έχει κάνει αρκετά για την πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να κάνει όλα όσα υποσχέθηκε».

«Η Ελλάδα ζει πέρα από τις δυνατότητές της», ισχυρίστηκε ο Σόιμπλε, ενώ δεν έδωσε καμία ένδειξη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Θα συζητήσουμε για τον μελλοντικό ρόλο του Ταμείου στα προγράμματα διάσωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ θεωρεί εφικτό τον στόχο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ληφθούν μέτρα για το ελληνικό χρέος στις 5 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal τονίζει ότι εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπονομεύσουν τη μεγαλύτερη ευκαιρία για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Πυρά Σόιμπλε και προς την Κομισιόν 

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπέδειξε στη Γερμανία να ξοδέψει περισσότερα χρήματα το 2017, δεν έχει καμία δικαιοδοσία στις δημοσιονομικές επιλογές των κρατών μελών.

«Μας δεσμεύει το ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως ακριβώς και την Κομισιόν. Το Σύμφωνο Σταθερότητας λέει ότι οι προϋπολογισμοί εξετάζονται από τα κράτη. Η Κομισιόν αντιθέτως εξέτασε τις δημοσιονομικές επιλογές της ευρωζώνης, πράγμα για το οποίο δεν έχει δικαιοδοσία», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Την Τετάρτη, η Κομισιόν είχε ζητήσει από τα 19 κράτη της Ευρωζώνης, να χαλαρώσουν συνολικά τους προϋπολογισμούς τους την επόμενη χρονιά. Η Κομισιόν δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Γερμανία, ωστόσο αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ