07-03-2021

Μολδαβία: Αμφισβητεί τα αποτελέσματα των εκλογών η φιλοευρωπαία Μάια Σάντου

Νικητής των προεδρικών εκλογών της Μολδαβίας, αναδείχτηκε ο φιλορώσος υποψήφιος Ιγκόρ Ντόντον ωστόσο η φιλοευρωπαία αντίπαλός του, η Μάια Σάντου, δεν δέχτηκε το αποτέλεσμα κάνοντας λόγο για νοθεία.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία συγκλονίζεται εδώ και πολλούς μήνες από μια βαθιά πολιτική κρίση.

«Οι εκλογές αυτές δεν ήταν ούτε άψογες, ούτε ελεύθερες», είπε η Σάντου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Αντιμετωπίσαμε ψέματα, χειραγώγηση, προσφυγή σε βρόμικο χρήμα και σε κυβερνητικά μέσα εναντίον μας», υποστήριξε, καθώς υποσχέθηκε ότι «θα αγωνιστεί για κάθε ψήφο» και θα απαιτήσει να διεξαχθεί «έρευνα για κάθε παράβαση» που έγινε.

Η Σάντου ζήτησε επίσης την παραίτηση της Αλίνα Ρούσου, της προέδρου της Εκλογικής Επιτροπής κι ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει εναντίον της στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Στην πρωτεύουσα Κισινάου, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα έξω από την έδρα της Εκλογικής Επιτροπής φωνάζοντας το σύνθημα «Δεν συμφωνούμε» και ζητώντας την ακύρωση των αποτελεσμάτων.

Μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων ο Ντόντον ανακηρύχθηκε νικητής με ποσοστό 52,18% έναντι 47,82% της Σάντου. Η συμμετοχή ανήλθε στο 53,4%, αυξημένη κατά 4 μονάδες σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο.

«Κερδίσαμε. Όλοι το κατάλαβαν» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ντόντον, δίνοντας την υπόσχεση ότι «θα λάβει υπόψη του» την άποψη των ψηφοφόρων της αντιπάλου του.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ