28-02-2021

“Αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ε.Ε.”, ξεκαθαρίζει η Αυστρία

Ξεκάθαρος ως προς τη στάση που θα κρατήσει σχετικά με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσιάστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, λέγοντας ότι αυτή η Τουρκία δεν έχει καμία θέση στην Ε.Ε.

Προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο Κουρτς, τόνισε ότι δεν “βλέπει” αυτή τη στιγμή καμία πιθανότητα για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή για μία απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία, και, κατά την άποψή του, αυτές οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Άγκυρα ως αντάλλαγμα για τη Συμφωνία για το Προσφυγικό, “σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκπληρωθούν”.

Σύμφωνα με τον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, ως προς τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία (ΣΣ που ζητούν επιτακτικά τόσο ο ίδιος όσο και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν), μπορούν να αποφασίσουν μόνον οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς υπενθύμισε στις δηλώσεις του πως η Αυστρία με άλλες χώρες της ΕΕ έχουν ζητήσει να βρεθεί το θέμα της Τουρκίας στη σημερινή ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών και να ασχοληθεί η ΕΕ με τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα αυτή.

Μία “σαφή στάση” από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, επισημαίνοντας πως οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως η σύλληψη βουλευτών του κόμματος HDP και δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhuriyet, αποτελούν “απαράδεκτες επιθέσεις κατά της Δημοκρατίας και κατά της ελευθερίας του Τύπου”, και προκαλούν ανησυχίες.

Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Κερν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί τη χώρα του στη λανθασμένη κατεύθυνση, μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, η πολιτική δίωξη πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και δικαστών είναι ιδιαίτερα αξιοκατάκριτη, είναι καθαρή παραβίαση των θεμελιωδών δημοκρατικών βασικών κανόνων.

“Σήμερα διαπιστώνουμε πως ο Ερντογάν εφαρμόζει το αυταρχικό πρόγραμμά του ταχύτερα και ευρύτερα από ό,τι είχα πιστέψει τότε”, είχε σημειώσει, παραπέμποντας προφανώς στο γεγονός πως ήταν ακριβώς ο Αυστριακός καγκελάριος ο οποίος, ως πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης, είχε απαιτήσει ήδη τον περασμένο Αύγουστο την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Άγκυρα, εξαιτίας των μαζικών συλλήψεων και διώξεων μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Την αμετάβλητη, σαφή, απόρριψη από την συντριπτική πλειονότητα των Αυστριακών μιας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα σε ποσοστό 80% -που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία- είχε διαπιστώσει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής που δόθηκε επίσης την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ένα ποσοστό 80% των ερωτηθέντων απορρίπτει την τουρκική ένταξη, ενώ θα την χαιρέτιζε μόλις ένα 10%, που είναι και το χαμηλότερο από ποτέ (πριν έναν χρόνο ανερχόταν ακόμη στο 13%).

Παλαιότερη δεσμευτική απόφαση της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, προβλέπει πως, μίας συναίνεσης της Αυστρίας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, πρέπει να προηγηθεί η διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ