09-03-2021

Τις πληγές της μετράει η Νέα Ζηλανδία μετά τον σεισμό – Υποβαθμίστηκε ο κίνδυνος τσουνάμι (εικόνες – video)

Τις πληγές της μετράει σήμερα η Νέα Ζηλανδία, η οποία επλήγη τα ξημερώματα της Κυριακής προς Δευτέρα από ισχυρότατο σεισμό 7,8 βαθμών, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, χιλιάδες μετατοπίστηκαν υπό τον φόβο τσουνάμι, ενώ οι ζημιές σε δρόμους και στις υποδομές καταγράφεται τουλάχιστον στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακόμα από τον ισχυρό σεισμό αλλά και τους μετασεισμούς που σημειώθηκαν όλη τη νύχτα -με τον μεγαλύτερο να καταγράφεται στους 6,1 βαθμούς- προκλήθηκε ρήγμα σε φράγμα στον ποταμό Κλάρενς, στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, αφού υπήρξε διαρροή μεγάλης ποσότητας νερού, σύμφωνα με το ραδιόφωνο Radio New Zealand.

“Οι κάτοικοι των περιοχών πρέπει να μετακινηθούν σε εδάφη με μεγαλύτερο υψόμετρο, αμέσως” μεταδίδει το αναφερόμενο ραδιόφωνο, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό, όπου σκοτώθηκαν δύο άτομα και έγιναν μεγάλες ζημιές σε δρόμους και στις υποδομές και διεκόπη το ηλεκτρικό και τηλεφωνικό δίκτυο, οι αρχές είχαν εκδώσει προειδοποίηση στους κατοίκους για την πιθανότητα ενός τσουνάμι τουλάχιστον 5 μέτρων η οποία ώθησε τον πληθυσμό του νησιώτικου κράτους να καταφύγει σε υψώματα.

Αργότερα όμως, και αφού σημειώθηκαν κύματα μέχρι και τα 2,5 μέτρα στις ακτές της της πρωτεύουσας Ουέλλινγκτον στο Βόρειο Νησί και του Κράισττσερτς στο Νότιο Νησί, οι αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο τσουνάμι.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ υποσχέθηκε βοήθεια, ενώ ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι είπε σε δημοσιογράφους “ήταν το πιο μεγάλο σοκ που θυμάμαι (να έχει συμβεί) στο Ουέλιγκτον. Θα υπάρξουν μεγάλα έξοδα (επιδιόρθωσης) οδών και δομών”.

Ο Κι ανέβαλλε ένα ταξίδι του στην Αργεντινή για μια σειρά συναντήσεων σχετικά με το εμπόριο προτού την διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που θα διεξαχθεί στο Περού προς το τέλος της εβδομάδας.

Είπε ότι ήλπιζε να ταξιδέψει σήμερα στο τουριστικό θέρετρο της Καϊκούρα, το οποίο επλήγη περισσότερο από τον σεισμό, και όπου σκοτώθηκε ένα άτομο από κατάρρευση κτιρίου.

Στο Ουέλιγκτον οι κάτοικοι δημιούργησαν κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους που οδηγούν στο ύψωμα Βικτόρια, ενώ περίπου 100 άτομα, μεταξύ των και παιδιά, κατέφυγαν στο χαρακτηριστικό κτίριο της Βουλής, που μοιάζει με κυψέλη.

“Ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα πήγαινα στη Βουλή με τις πιτζάμες μου”, είπε η Γερμανίδα τουρίστρια Άγκατα Μπλαζίνσκι, 35, που κοιμόταν σε ξενώνα όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Η πολιτεία πρότεινε στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης ενώ το δίκτυο του τρένου τέθηκε εκτός λειτουργίας για να ελεγχθεί για ζημιές. Το διεθνές αεροδρόμιο του Ουέλινγκτον παρέμεινε ωστόσο σε λειτουργία, παρά κάποιες καθυστερήσεις πτήσεων.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας (NZX) είπε ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά, παρότι πολλά γραφεία στην πρωτεύουσα ήταν κλειστά και το προσωπικό του χρηματιστηρίου εργάζεται από το σπίτι του.

Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας έπεσε στα 0,7086 του δολαρίου ΗΠΑ μετά το σεισμό (από 0,7125), αλλά ανέκαμψε στα 0,7110 του δολαρίου ΗΠΑ.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στο λεγόμενο “Δαχτυλίδι της Φωτιάς”, ένα τόξο 40.000 χλμ ηφαιστείων και υποθαλάσσιων ορυγμάτων που περιβάλλει μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού. Περίπου 90% όλων των σεισμών παγκόσμια σημειώνονται μέσα στην περιοχή αυτή.

7.8 magnitude earthquake hits New Zealand 7.8 magnitude earthquake hits New Zealand 7.8 magnitude earthquake hits New Zealand 7.8 magnitude earthquake hits New Zealand 7.8 magnitude earthquake hits New Zealand Powerful earthquake hits New Zealand's South Island

Δείτε βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και δείχνουν το μέγεθος του σεισμού:

https://www.youtube.com/watch?v=4i9veagNnXs

https://www.youtube.com/watch?v=8uhrJHI7_7E

https://www.youtube.com/watch?v=2ghxCosGyio

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ