18-02-2021

ΔΝΤ: Η ρωσική ανάκαμψη ευνοεί σχεδόν όλη την ήπειρο – Αύξηση ρυθμών ανάπτυξης

Η ρωσική οικονομία που βγαίνει από την ύφεση το επόμενο έτος αναμένεται να ευνοήσει τον ρυθμό ανάπτυξης ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου και να φτάσει στο 2,1% το 2017 έναντι του 1,3% που προβλέπεται για φέτος.

Την παραπάνω εκτίμηση κάνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με εξαίρεση τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών που εξετάζονται στην έκθεση (Ουκρανία, Μολδαβία και Λευκορωσία), η ανάπτυξη συνεχίσθηκε με σημαντικό ρυθμό φέτος, στηριζόμενη σε υποστηρικτικές μακροοικονομικές πολιτικές και την αυξημένη κατανάλωση που ήταν αποτέλεσμα ισχυρής αύξησης των πραγματικών μισθών και της απασχόλησης.

Ειδικότερα, για τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, που είναι μέλη της ΕΕ και εξετάζονται στην έκθεση (Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία), προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 4,1% φέτος που θα επιβραδυνθεί στο 3,3% το 2017.

Για την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης που δεν ανήκει στην ΕΕ προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% φέτος και 3,2% το επόμενο έτος. Για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία) αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% φέτος και 3% το 2017 και για τις χώρες της Βαλτικής 2,3% και 3%, αντίστοιχα.

Στη Ρωσία, η ύφεση μειώθηκε φέτος, καθώς η οικονομία φαίνεται να έχει προσαρμοσθεί στις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και το σοκ των κυρώσεων από τη Δύση, αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ. Μετά την ύφεση 4,2% που σημειώθηκε το 2005, φέτος προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% και το 2017 αύξησή του κατά 1,1%. Και οι άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών εξέρχονται σταδιακά από την ύφεση, καθώς βελτιώνεται η εξωτερική ζήτηση.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης των χωρών της περιοχής, εκτός της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, πιθανόν να είναι δύσκολο να διατηρηθεί, δεδομένων των συγκρατημένων προοπτικών αναφορικά με τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και του ότι η κυκλική ανάκαμψη είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της.

«Με έναν ρυθμό ανάπτυξης 3% επί αρκετά έτη, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα παραγωγικά κενά έχουν κλείσει εκτός της Κοινοπολιτείας, καθώς τα ποσοστά ανεργίας υποχωρούν στα προ κρίσης επίπεδα, οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται με ισχυρούς ρυθμούς και η πιστωτική επέκταση επιταχύνεται», αναφέρει το ΔΝΤ.

Οι πληθωριστικές πιέσεις, ωστόσο, είναι ακόμη χαμηλές και οι εξωτερικές ισορροπίες υγιείς. «Παρά ταύτα, δεδομένης της περιορισμένης αύξησης της παραγωγικότητας και των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων, οι χώρες αυτές πιθανόν να μη μπορέσουν να διατηρήσουν την ισχυρή ανάπτυξη χωρίς νέα διεύρυνση των εξωτερικών ανισορροπιών», σημειώνεται στην έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ