05-03-2021

WSJ: Μπλόκο της Αθήνας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην ιρανική τράπεζα Saderat

Προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα ένα “περίεργο” δημοσίευμα της Wall Street σύμφωνα, με το οποίο η  Ελλάδα φέρεται να μπλόκαρε τις κυρώσεις κατά της ιρανικής τράπεζας Saderat. Η εφημερίδα αναφέρει οτι η Ελλάδα απέρριψε την άσκηση περαιτέρω πίεσης εκ μέρους της Ουάσινγκτον και αρκετών ευρωπαϊκών πρωτευουσών, τον περασμένο μήνα και άσκησε βέτο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανανέωση των κυρώσεων στο Ιράν και ειδικότερα στην μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Το δημοσίευμα, το οποίο έρχεται λίγες μέρες πρίν από την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα,  επικαλούμενο Αμερικανούς, Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Η απόφαση σχετικά με την τράπεζα Saderat, μια εν μέρει κρατική τράπεζα που ελέγχει ουσιαστικά το τραπεζικό δίκτυο της χώρας και κατηγορείται από τις ΗΠΑ για χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών, ελήφθη από το στενό κυβερνητικό πυρήνα της Ελλάδας, σύμφωνα με Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους, την ώρα που η Αθήνα επιδιώκει να οικοδομήσει στενούς οικονομικούς δεσμούς με το Ιράν, έπειτα από την επίτευξη συμφωνίας για περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, τον Ιούλιο του 2015.”

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η πρώτη φορά που μπλοκάρεται παράταση των κυρώσεων από χώρα μέλος της Ε.Ε.

Η κίνηση αυτή κρίνεται από την αμερικανική εφημερίδα ως παρακινδυνευμένη ενόψει μάλιστα της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, δεδομένης και της προειδοποίησης του Τζακ Λιου, του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, την περασμένη χρονιά, ότι όποια εταιρία έχει συναλλαγές με την εν λόγω τράπεζα θα αποκόπτεται αυτομάτως από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το 2007, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στη Saderat ως χρηματοδότη τρομοκρατικών ενεργειών, όπως υποστήριξε, μεταξύ άλλων και προς οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και άλλες Παλαιστινιακές οργανώσεις που οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατικές. Η ιρανική κυβέρνηση έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε διασύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις. Επιπλέον, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην τράπεζα για χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος αλλά και του προγράμματος κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων, κίνηση την οποία ακολούθησε και η Ε.Ε.

Μετά την πολυεθνική συμφωνία του Ιουλίου του 2015 με το Ιράν, μέσω της οποίας αναιρέθηκαν οι περισσότερες οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, η τράπεζα Saderat καθώς και άλλες δύο ιρανικές τράπεζες, παρέμειναν στη λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε. επί οκτώ χρόνια. Η Ουάσινγκτον έχει σε καθεστώς κυρώσεων την τράπεζα επ’αόριστον.

Τον περασμένο Απρίλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ε.Ε. έκανε την προσφυγή της τράπεζας για άρση των κυρώσεων δεκτή, με το σκεπτικό ότι το μπλοκ των 28 δεν παρείχε επαρκείς ενδείξεις για τη στήριξη των ισχυρισμών του για παράνομες συναλλαγές της τράπεζας. Το δικαστήριο επέτρεψε στην Ε.Ε. να παρατείνει το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για διάστημα έξι μηνών, που έληξε τον Οκτώβριο.

Κατά το διάστημα αυτό, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο εργάστηκαν στην κατεύθυνση παράτασης των κυρώσεων και μετά τον Οκτώβριο, αναζητώντας νέες ενδείξεις για τις παράνομες δραστηριότητες της τράπεζας.

Ενώ καταγράφονται αμφιβολίες για την νίκη της Ε.Ε. στις νομικές προσφυγές της τράπεζας, 27 από τα 28 μέλη της Ε.Ε. ετοιμάστηκαν να παρατείνουν τις κυρώσεις, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Μόνο η Ελλάδα εξέφρασε την αντίθεσή της. «Υπάρχει μια απόφαση από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πρέπει να γίνει σεβαστή», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος.

«Υπήρξαν σαφείς οδηγίες από την Αθήνα για βέτο στην παράταση των κυρώσεων», πρόσθεσε.

Παρά τις πιέσεις, η Ελλάδα επιδιώκει να οικοδομήσει πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Τεχεράνη. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που επισκέφθηκαν την χώρα μετά την συμφωνία του Ιουλίου. Ωστόσο, πριν από την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, ήταν σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ ελληνικών και ιρανικών επιχειρήσεων για την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου και την διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας με τα ΕΛΠΕ για ευνοϊκότερη αποπληρωμή μισού δισ. ευρώ για πετρέλαιο που εισήχθη πριν την επιβολή κυρώσεων.

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της ιρανικής κεντρικής τράπεζας συναντήθηκε στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος είναι αρμόδιος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα πληροφορίες της εφημερίδας, η υπόθεση της Saderat συζητήθηκε μεταξύ άλλων.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ