11-05-2021

Σμύρνη: Ανακάλυψαν σπόρους σταφυλιών ηλικίας 5.000 ετών

Οι σπόροι σταφυλιών που χρονολογούνται εδώ και 5.000 χρόνια είναι η πιο πρόσφατη ανακάλυψη αρχαιολογικών ερευνών που διεξήχθηκαν σε ένα ανάχωμα, ηλικίας 8.500 ετών, στη δυτική επαρχία της Σμύρνης. Οι έρευνες διεξήχθηκαν στην περιοχή Γιασίτεπε, στον Μπουρνόβα, πολύ κοντά στη Γιεσίλοβα, τον αρχαιότερο οικισμό που βρίσκεται στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Σμύρνη.

Εικάζεται ότι πρόκειται για σπόρους του περίφημου σταφυλιού Μπουρνόβα Μουσκάτ. Ο επικεφαλής της ομάδας ανασκαφών, Καθηγητής Ζαφέρ Ντερίν, είπε ότι οι σπόροι οι οποίοι βρέθηκαν σε καμμένη μορφή στους πυθμένες κεραμικών, ενδέχεται να είναι τα απομεινάρια της πλέον παλιάς ποικιλίας σταφυλιών που καλλιεργούντο στην περιοχή της Σμύρνης και ότι χάρις σε αυτήν την ανακάλυψη, είναι πιθανόν να έρθουν στο φως σημαντικές λεπτομέρειες για την ζωή στην περιοχή αυτή κατά την αρχαιότητα.

Η περιοχή γύρω από την Σμύρνη θεωρείται μίας από της πρώτες περιοχές της ιστορίας που καλλιεργήθηκαν σταφύλια. Στη διάρκεια των ανασκαφών που διεξάγονται από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου με την υποστήριξη του τουρκικού Υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού, ήρθαν στο φως πάνω από 300 αρχαία αντικείμενα που ανήκουν στην νεολιθική εποχή και στην πρώιμη περίοδο του Χαλκού. Τα αντικείμενα αυτά εκτίθενται στο δημοτικό εκθεσιακό κέντρο του Μπουρνόβα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ