23-04-2021

«Άνοιγμα» της Κομισιόν προς τη Ρώμη για την ευελιξία, μέσω δηλώσεων Μοσκοβισί

«Στην Ιταλία υπάρχει η απειλή του λαϊκισμού. Για τον λόγο αυτό, στηρίζουμε τις προσπάθειες του Ματέο Ρέντσι, ώστε να είναι ισχυρός εταίρος στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Μοσκοβισί μέσα από τις δηλώσεις του έστειλε το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει «άνοιγμα» προς την Ιταλία, σε ότι αφορά τα αιτήματά της για μεγαλύτερη ευελιξία.

Αναφερόμενος στην ευελιξία πρόσθεσε ότι «αφορά τις δαπάνες για το προσφυγικό, για τον σεισμό, ή για μια χώρα που έχει υποστεί τρομοκρατική επίθεση όπως το Βέλγιο» και ότι «πρόκειται για συγκεκριμένη ευελιξία, με σαφείς όρους και διατύπωση».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν χώρες οι οποίες κάνουν επενδύσεις και οι οποίες προάγουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η Ιταλία. Κατέστησε σαφές ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να επιβάλει κυρώσεις, διότι οι κυρώσεις ισοδυναμούν πάντα με αποτυχία, από την στιγμή που αποδεικνύουν ότι οι κανόνες είναι αναποτελεσματικοί».

Ο Ματέο Ρέντσι ζήτησε πρόσφατα από τις Βρυξέλλες να μην υπολογισθούν στην σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ της χώρας του, οι δημόσιες δαπάνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και για την ανοικοδόμηση των περιοχών της κεντρικής Ιταλίας οι οποίες επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της 24ης Αυγούστου.

Οι δηλώσεις του Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον Μάρκο Νταμιλάνο, υποδιευθυντή του ιταλικού εβδομαδιαίου περιοδικού πολιτικής ανάλυσης Λ’ Εσπρεσσο, αποτελούν και έμμεση στήριξη του Ρέντσι ενόψει του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου, με θέμα τις συνταγματικές αλλαγές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ