13-04-2021

Κύπρος: Διχασμένος ο πολιτικός κόσμος για το ενδεχόμενο συζήτησης εδαφικού εκτός Κύπρου

Σε πολύωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Μετά τη συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως «δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας». Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως μετά την ενημέρωση τέθηκαν ερωτήματα. «Ο πρόεδρος Αναστασιάδης λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες όλων των κομμάτων. Η προσπάθεια συνεχίζεται», είπε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την πραγματοποίηση συνάντησης στο εξωτερικό για συζήτηση του εδαφικού, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε λέγοντας πως «θα ήταν σαφώς προτιμότερο η συζήτηση να γίνει στην Κύπρο. Αυτό που πρέπει να κρατάμε είναι η ουσία. Η ανάγκη να συζητηθεί το εδαφικό. Η ουσιαστική συζήτηση του εδαφικού θα κρίνει την πορεία των διαπραγματεύσεων».

Πάντως, το ενδεχόμενο συζήτησης του εδαφικού εκτός Κύπρου διχάζει τα πολιτικά κόμματα.

«Ακούσαμε με προσοχή όσα είπε ο πρόεδρος, και οι ανησυχίες παραμένουν», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος. «Όσα καταφέραμε να αποτρέψουμε στη Νέα Υόρκη, επιβλήθηκαν με την επιστροφή στη Λευκωσία. Θέλουν μια ενδιάμεση συμφωνία με θέματα ανοιχτά, που ίσως συμπληρωθούν στη συνέχεια. Δεν είναι τεχνικό θέμα οι συμφωνίες και οι νόμοι, είναι σοβαρά πολιτικά ζητήματα που πρέπει να περιλαμβάνονται στη συμφωνία», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και σημείωσε: «Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες υποχωρήσεις από την Τουρκία. Είναι θετική εξέλιξη η αποσύνδεση του εδαφικού με τις εγγυήσεις. Δεν αποδεχόμαστε την επιβολή χρονοδιαγραμμάτων. Το εδαφικό να συζητηθεί εντός Κύπρου».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι η εντατικοποίηση της διαπραγμάτευσης πρέπει φυσιολογικά να είναι μόνιμη θέση της κυπριακής πλευράς. «Είτε εντός, είτε εκτός Κύπρου, στηρίζουμε τον πρόεδρο για να σπάσει το αδιέξοδο», δήλωσε.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, ‘Αντρος Κυπριανού, δήλωσε πως «αν υπάρχει επιμονή για μετάβαση στο εξωτερικό δεν έχουμε πρόβλημα. Με έναν όρο: Να μην επιχειρήσει κανείς να μας βάλει πίεση», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε πως «κινούμαστε προς την κατεύθυνση, είτε του αδιεξόδου είτε προς μια κακή συμφωνία» . Υποστήριξε ότι με συζήτηση του εδαφικού εκτός Κύπρου, γίνονται δεκτές οι προθέσεις Ακιντζί για ένα χρονοδιάγραμμα. «Πρέπει να αποφευχθεί αυτό, και η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει στην Κύπρο», κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος.

«Δεν συζήτησαμε για μετάβαση στο εξωτερικό για το εδαφικό», είπε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, και πρόσθεσε ότι δεν ευσταθεί το επιχείρημα περί διαρροών από τον Μουσταφά Ακιντζί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ