21-04-2021

Ολλανδία: Προωθείται αναχρονιστική διάταξη υποχρεωτικής προσωρινής στείρωσης γυναικών

Το δημοτικό συμβούλιο του Ρότερνταμ στην Ολλανδία, προωθεί ρύθμιση με την οποία οι γυναίκες που θα κρίνονται ανίκανες να μεγαλώσουν παιδιά, να υποχρεώνονται με δικαστική εντολή σε αντισυλληπτικές μεθόδους.

Το συμβούλιο έχει ξεκινήσει, μάλιστα, ένα πρόγραμμα εθελοντικής αντισύλληψης για περίπου 160 γυναίκες που θεωρούνται ανίκανες για μητέρες εξ’ αιτίας εθισμών, ψυχολογικών προβλημάτων και μαθησιακών δυσκολιών.

Ωστόσο ο ειδικός σύμβουλος για την νεολαία Ούγκο ντε Γιόνγκε, προτείνει το δικαστήριο να έχει τη δύναμη να διατάζει αυτές τις γυναίκες να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικές μεθόδους υποχρεωτικά.

«Αφορά τα παιδιά που γεννιούνται σε οικογένειες όπου προκαλεί αναγούλα σε όλους να σκεφτούν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα κάνουν παιδιά», αναφέρει η εφημερίδα NRC ότι δήλωσε ο ντε Γιόνγκε.

Σήμερα η υποχρεωτική αντισύλληψη απαγορεύεται στην Ολλανδία, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να προωθηθεί μια τέτοια διάταξη. Το 2012 απορρίφθηκε μια αντίστοιχη προσπάθεια λόγω «ηθικών και πρακτικών αντιρρήσεων».

Παρόλ’ αυτά ο ντε Γιόνγκε επιμένει τονίζοντας ότι οι γυναίκες πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους υποβάλλοντας τα σώματά τους στον νόμο.

«Η πρωταρχική μας έγνοια στο παρελθόν ήταν τα συμφέροντα των γονέων, όμως τώρα μας ενδιαφέρουν περισσότερο τα συμφέροντα των παιδιών.Το να μη γεννηθεί ένα παιδί, είναι και αυτό ένας τρόπος προστασίας του», δήλωσε.

Πάντως ο ίδιος δεν ανοίγει το ίδιο και για τους άνδρες που θα κριθούν ανίκανοι ως πατέρες, γεγονός που αναδεικνύει ακόμη μια σεξιστική πλευρά της πρότασης του ντε Γιόνγκε.

Σε κάθε περίπτωση, η διάταξη θεωρείται αδύνατο να εγκριθεί στο κοινοβούλιο, καθώς τόσο το κυβερνών κόμμα VVD, αλλά και το Χριστιανικό Κόμμα στο οποίο ανήκει ο σύμβουλος, έχουν τεθεί εναντίον της πρότασης.

Πηγή: RT

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ