12-04-2021

ΗΠΑ: Τον απομάκρυναν από το αεροπλάνο επειδή είπε μια φράση στα αραβικά

Η αραβική φράση «αν θέλει ο Θεός» (“inshallah”) στάθηκε αρκετή για να απομακρυνθεί ένας επιβάτης από πτήση της Southwest Airlines στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες.

makhzoomo

Ο 26χρονος Χαϊρουλντίν Μαχζούμι, απόφοιτος πολιτικής επιστήμης από το πανεπιστήμιο του Μπέρκελεϋ, ενός από τα γνωστότερα πανεπιστήμια στον κόσμο, όταν κάθισε στη θέση του τηλεφώνησε σε έναν θείο του για να μοιραστεί μαζί του τον ενθουσιασμό του για το γεγονός ότι την προηγούμενη ημέρα είχε παρακαθήσει σε δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στον οποίο είχε την ευκαιρία να απευθύνει και μια ερώτηση.

Πριν κλείσει το τηλέφωνο είπε την αραβική φράση “inshallah”, που μεταφράζεται «αν θέλει ο Θεός», ή «μακάρι». Αμέσως μετά είδε μια συνεπιβάτιδα να τον κοιτάζει εκνευρισμένη και θεώρησε ότι είχε ενοχληθεί από την ένταση της φωνής του.

«Μέσα σε δύο λεπτά ένας άνδρας, συνοδεία αστυνομικών, με πλησίασε και μου ζήτησε να κατεβώ από το αεροπλάνο», δηλώνει ο Μαχζούμι στο CNN.

Ένας πράκτορας τον συνόδεψε έξω από το αεροπλάνο και τον ρώτησε γιατί μίλησε στα Αραβικά αφού γνωρίζει το «πολιτικό κλίμα που επικρατεί».

«Πρέπει να είστε πολύ ειλικρινής μαζί μας σχετικά με ό,τι είπατε για τους μάρτυρες. Πείτε μας ό,τι γνωρίζετε για τους μάρτυρες», του είπε ο πράκτορας.

«Είπα μόνο “με τη θέληση του Θεού”» εξήγησε ο ίδιος ενώ η ανάκριση τελείωσε μόνο αφού τα σκυλιά της αστυνομίας έλεγξαν τις αποσκευές του για ύπαρξη εκρηκτικών.

«Οι ΗΠΑ είναι η γη της ελευθερίας. Οι άνθρωποι σέβονται τον νόμο. Πώς γίνεται να ταπεινόνονται έτσι οι άνθρωποι; Αυτό ήταν ένα μεγάλο σοκ για μένα», δηλώνει ο νεαρός, και προσθέτει: «Έζησα κάτω από τον Σαντάμ Χουσεΐν και ξέρω τι σημαίνει διάκριση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φράση “inshallah” χρησιμοποιείται ευρέως, όχι μόνο από μουσουλμάνους, αλλά και από αραβόφωνους χριστιανούς. Το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Απρίλιο, όμως μόλις σήμερα ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Πηγή: Independent

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ