26-10-2020

Δημοσιονομικό πλάνο για τις αναταράξεις λόγω Brexit ετοιμάζει η βρετανική κυβέρνηση

Νέο δημοσιονομικό σχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές αναταράξεις που έχουν προκληθεί και θα προκληθούν από την ψήφο υπέρ του Brexit, χρειάζεται η Βρετανία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Φίλιπ Χάμοντ.

Μιλώντας ενόψει της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, ο Χάμοντ δήλωσε ότι τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους έδειξαν ότι οι επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας βαθμολογούνται με «8 στα 10», αλλά ότι η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη θα μπορούσε να δεχθεί πλήγμα κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας του Brexit.

«Θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες αναταράξεις καθώς θα προχωράμε στη διαπραγματευτική διαδικασία», δήλωσε ο Φίλιπ Χάμοντ στην τηλεόραση του BBC. «Θα υπάρξει μία περίοδος ενός-δύο ετών ή ίσως και περισσότερο όπου αβεβαιότητα θα επικρατεί στις επιχειρήσεις σχετικά με την τελική διαμόρφωση τη σχέσης μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής θα πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία».

Επανέλαβε την απόφασή του να καθυστερήσει το στόχο της κυβέρνησης να μετατραπεί το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015/16 ύψους 4% σε πλεόνασμα έως το 2020. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ορίσει νέο χρονικό στόχο.

Στην ομιλία του αργότερα σήμερα, ο Χάμοντ αναμένεται να πει ότι ενώ η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει κρίσιμη για τη χώρα, υπάρχει επίσης η ανάγκη για επενδύσεις προκειμένου να οικοδομηθεί μια πιο δίκαιη οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Λαβρόφ για ελληνοτουρκικά: Κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών τα 12 ναυτικά μίλια - Τι είπε για Αγιά Σοφιά και Κύπρο

«Ο βρετανικός λαός μας εξέλεξε με την υπόσχεση να αποκαταστήσουμε την δημοσιονομική πειθαρχία και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», θα πει ο υπουργός σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

«Αλλά θα το κάνουμε με ένα ρεαλιστικό τρόπο που θα αντανακλά τις νέες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε… Ένα νέο σχέδιο για τις νέες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Βρετανία».

Ο Χάμοντ θα υποσχεθεί «ένα ξεκάθαρο, αξιόπιστο δημοσιονομικό πλαίσιο» για να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι θα συνεχίσει να μειώνει το έλλειμμα ελέγχοντας τις δημόσιες δαπάνες και να επικεντρώνεται στις επενδύσεις που χρειάζονται για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Το πλήρες δημοσιονομικό σχέδιο του Χάμοντ αναμένεται να παρουσιαστεί στις 23 Νοεμβρίου.

Χθες, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος ότι θα ξεκινήσει επίσημη τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το τέλος του Μαρτίου 2017.

Ακολουθήστε μας στο Google News! Κάντε κλικ εδώ!

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Λαβρόφ για ελληνοτουρκικά: Κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών τα 12 ναυτικά μίλια - Τι είπε για Αγιά Σοφιά και Κύπρο