23-10-2020

Μικρότερη η κατάθλιψη των γονιών όταν τα ενήλικα παιδιά ξαναγυρίζουν στο σπίτι

«Θύματα» της οικονομικής κρίσης οι ενήλικοι νέοι, αναγκάζονται να επιστρέψουν στα σπίτια των γονιών τους ακόμη και παντρεμένοι.

Σε πολλές χώρες, ανάμεσα των οποίων και η Ελλάδα, έχει καταγραφεί τάση επιστροφής των νέων στο πατρικό σπίτι μετά το 2008. Στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά εδώ και 130 χρόνια, περισσότεροι νέοι ενήλικοι ζουν ακόμη στο πατρικό τους από όσους έχουν κάνει δικό τους νοικοκυριό.

Μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αυτή η εξέλιξη έχει θετική επίπτωση τουλάχιστον στους γονείς, που νιώθουν πλέον μικρότερη κατάθλιψη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Έμιλι Κέρτιν του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ιατρικής “Social Science and Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία από 123.000 άτομα άνω των 50 ετών σε 27 χώρες της Ευρώπης και το Ισραήλ.

Η μελέτη συσχέτισε το επίπεδο κατάθλιψης κάθε ατόμου με τις συνθήκες διαβίωσής του.

Διαπιστώθηκε ότι η συγκατοίκηση με τα ενήλικα παιδιά -είτε αυτά επέστρεψαν στο σπίτι, είτε δεν είχαν φύγει ποτέ- κάνει καλό στην ψυχική υγεία των μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων.

Η μείωση της κατάθλιψης των γονιών λόγω συγκατοίκησης με τα παιδιά τους φαίνεται μάλιστα να είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη μείωση που μπορούν να φέρουν η μόρφωση ή οι καθημερινές δραστηριότητες. Η -έστω και αναγκαστική- συμβίωση αποτελεί αντίδοτο στην μοναξιά και στην κοινωνική απομόνωση των ηλικιωμένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Έφτασε στα άκρα η Τουρκία - «Θα κάνουμε έρευνες ακόμα και νότια της Κρήτης» (video)

Βέβαια, για ένα νέο που έχει μείνει άνεργος ή ποτέ δεν βρήκε δουλειά και αναγκάστηκε να γύρισει στο παιδικό δωμάτιό του, είναι πιθανότερο αυτό να βιώνεται ως…ήττα.