27-10-2020

Απορρίφθηκε η ιστορική συμφωνία ειρήνευσης στο δημοψήφισμα της Κολομβίας

Σοκ στη διεθνή κοινότητα προκαλεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ειρήνευσης στην Κολομβία.

Οι ψηφοφόροι απέρριψαν την ιστορική συμφωνία που θα έβαζε τέλος σε μία εμφύλια διαμάχη με τη FARC η οποία διαρκεί περίπου μισό αιώνα.

Στο δημοψήφισμα, η συμφωνία απορρίφθηκε με 50,24% και  τον πρόεδρο να λέει ότι «δεν παραδίνεται» και θα «συνεχίσει μέχρι το τέλος της θητείας του την επιδίωξη για ειρήνη».

Ως μέρος της συμφωνίας, οι FARC θα άφηναν οριστικά τα όπλα και θα μετεξελίσσονταν σε πολιτικό κόμμα μέσα σε ένα εξάμηνο. Η απόρριψη της συμφωνίας στην κάλπη δεν εκτροχιάζει απαραίτητα την ειρηνευτική διαδικασία, όμως την επαναφέρει σε καθεστώς αβεβαιότητας που επικρατούσε καθ’ όλη τη διάρκεια των αρκετά δύσκολων και μακρόσυρτων διαπραγματεύσεων.

«Δεν εγκαταλείπω την προσπάθεια, θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη για το υπόλοιπο της θητείας μου, διότι αυτός είναι ο τρόπος να αφήσουμε μια καλύτερη χώρα στα παιδιά μας» είπε ο πρόεδρος Σάντος. Διαβεβαίωσε ότι η αμοιβαία και οριστική κατάπαυση του πυρός η οποία κηρύχθηκε την 29η Αυγούστου «είναι ακόμη έγκυρη και θα παραμείνει σε ισχύ».

«Θα καλέσω όλες τις πολιτικές δυνάμεις, και ιδίως εκείνες που τάχθηκαν υπέρ του “όχι”, για να τις ακούσω, για να αρχίσω έναν διάλογο και να αποφασίσω ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε», πρόσθεσε ο Σάντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Αρνητικός στον κορονοϊό ο Σεργκέι Λαβρόφ - Εκτός Ελλάδας η επαφή του με κρούσμα (video)

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία δεν ξεπέρασε το 37,43%.
Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), σε μια ανάρτησή του τονίζει ότι «παρά το αποτέλεσμα» του δημοψηφίσματος, πρέπει να «συνεχίσουμε να μαχόμαστε για την ειρήνη».