29-10-2020

Η… μεταθανάτια αποκάλυψη του Σιμόν Πέρες: Εμπόδισα τον Νετανιάχου πριν επιτεθεί στο Ιράν

Σε δήλωση που ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, είχε ζητήσει να μην δημοσιευτεί πριν τον θάνατό του, αναφέρει στην εφημερίδα Jerusalem Post ότι εμπόδισε τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου από το να πραγματοποιήσει μια «καταστροφική» στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράν.

Ο Πέρες υποστηρίζει ότι αυτό συνέβη κατά την περίοδο που το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βρισκόταν στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, στα τέλη του 2012.

Την ίδια περίοδο, ο Νετανιάχου είχε προσέλθει στη ΓΣ του ΟΗΕ και απευθυνόμενος στο σώμα είχε δείξει την απεικόνηση της καρικατούρας μιας βόμβας, με την οποία ηθελε να υποδείξει στους ηγέτες πέντε μεγάλων κρατών (Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία, ΗΠΑ και Γερμανία) να μην προχωρήσουν σε συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικό του πρόγραμμα.

net

Ο Πέρες, στη δήλωση που έκανε στην JP, δύο χρόνια πριν πεθάνει, αναφέρει ότι ο ίδιος είναι ο υπεύθυνος για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν πραγματοποίησε την επίθεση.

Η εφημερίδα δημοσίευσε το θέμα δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Πέρες. «Εγώ σταμάτησα τον Νετανιάχου από την επίθεση στο Ιράν. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, όμως μπορώ να σας πω ότι ήταν έτοιμος να επιτεθεί και τον σταμάτησα. Του είπα ότι οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές», φέρεται να είχε δηλώσει ο Πέρες.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Ντέιβιντ Μπρινν, αν μπορεί να δημοσιεύσει τη συζήτηση, ο υπερήλικας πρώην πρόεδρος απάντησε: «Όταν πεθάνω».