08-03-2021

Έναν αιώνα μετά και ακόμα οι Βρετανοί λένε πως οι πρόσφυγες τους «κλέβουν τις δουλειές»

«Ακαμάτηδες», «Κλέβουν τις δουλειές μας»: οι επικρίσεις κατά των Γάλλων και Βέλγων προσφύγων στη Βρετανία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν οι ίδιες μ’ αυτές που διατυπώνονται σήμερα εναντίον των Ευρωπαίων μεταναστών ή προσφύγων, σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή μελέτη.

«Είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς πως πολλές συζητήσεις σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που είχαν γίνει στην περίοδο 1914-18, είναι ακριβώς οι ίδιες μ’ αυτές που έχουμε σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καθηγητής Ρίτσαρντ Γκρέισον, ειδικός για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου, ο οποίος επόπτευσε τη μελέτη αυτή.

«Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε τα γαλλικά και βελγικά επίθετα των άρθρων της εποχής με συριακά και ο κόσμος θα νόμιζε πως τα σχόλια αυτά έχουν γίνει σήμερα», πρόσθεσε η Σαρλότ Φοσέ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Goldsmiths. Πραγματοποίησε τη μελέτη στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 μαζί με 20 μαθητές, ηλικίας 11 έως 18 ετών, του γαλλικού Λυκείου Σαρλ ντε Γκωλ του Λονδίνου και του Κολεγίου Newham Sixth Form, επίσης του Λονδίνου.

«Προσφέρουμε βοήθεια σ’ έναν μεγάλο αριθμό νεαρών Βέλγων που είναι ακαμάτηδες και θα έπρεπε να βρίσκονται στη μάχη παρά να περιφέρονται στους δρόμους του Λονδίνου με τα χέρια στις τσέπες», διαβάζει έτσι κανείς σ’ ένα άρθρο της Exeter and Plymouth Gazette τον Ιανουάριο του 1915.

Ο Ρίτσαρντ Γκρέισον επισήμανε επίσης τον αντίθετο φόβο που έκανε την εμφάνισή του εκείνη την εποχή, μήπως οι πρόσφυγες αυτοί «κλέψουν τις δουλειές», ιδιαίτερα των Βρετανών εμπόρων.

Βασισμένη στην ανάλυση εφημερίδων της εποχής και ανεκμετάλλευτων έως τώρα ντοκουμέντων της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, η μελέτη ασχολείται με τον κόσμο των γαλλόφωνων προσφύγων και μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο και με τις αλληλεπιδράσεις τους με τον τοπικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με την απογραφή του 1911, περίπου 23.000 Γάλλοι και Βέλγοι ήταν εγκατεστημένοι στο Λονδίνο. Μετά το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, περίπου 250.000 γαλλόφωνοι πρόσφυγες έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 95% των οποίων ήταν Βέλγοι.

«Οι μαθητές εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν πως το γαλλικό Λύκειο Σαρλ ντε Γκωλ είχε δημιουργηθεί αρχικά το 1915 για να πάνε σχολείο οι Βέλγοι πρόσφυγες», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σαρλότ Φοσέ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ