25-02-2021

Αυστρία: Στόχος της Συνόδου να βοηθηθούν οι χώρες που πλήττονται από το προσφυγικό

Με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, συνέρχεται αύριο, Σάββατο, στη Βιέννη η “μίνι” Σύνοδος Κορυφής για το Προσφυγικό που έχει συγκαλέσει η Αυστρία και στην οποία θα λάβει μέρος αυτό τη φορά και η Ελλάδα.

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της χώρας, Κρίστιαν Κερν, έδωσε το στίγμα της συνάντησης στην εφημερίδα “Ντερ Στανταρντ” λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι ακόμη σε θέση να ανταπεξέρχεται στο προσφυγικό, όμως η πίεση θα γίνει μεγαλύτερη και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη και να δούμε πώς θα βοηθήσουμε.

Στη Σύνοδο Κορυφής, με τίτλο “Μετανάστευση κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων” θα συμμετέχουν, πέραν του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας, Αλβανίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στη συνέντευξή του, ο αυστριακός καγκελάριος αναφέρει ότι στη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει από κοινού να καθοριστεί το πώς θα πρέπει να πραγματοποιείται η αυστηρή διασφάλιση των συνόρων, και αυτό όχι μόνον στην Ελλάδα.

«Έπειτα πρέπει να συζητήσουμε το πώς χειριζόμαστε την κατάσταση προ των πυλών της Ευρώπης, καθώς έχουμε ευθύνη για τους ανθρώπους που έρχονται και οι οποίοι είναι άνθρωποι και όχι μόνον κάποιοι αριθμοί, άνθρωποι με ανησυχίες και φόβους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στόχος του θα ήταν, επίσης, μία ακριβής έκθεση ως προς τι συμβαίνει σε επί μέρους τμήματα των συνόρων και ποιο είδος υποστήριξης απαιτείται εκεί, ενώ σε μία δεύτερη φάση πρέπει να συζητηθεί το πώς μπορούν να βοηθηθούν οι χώρες οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα, και φυσικά η Ελλάδα.

Όπως σημειώνει ο αυστριακός καγκελάριος, το πρόβλημα της Ευρώπης με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό δεν θα έχει λυθεί αυτό το φθινόπωρο ούτε και το 2017 και θα πρέπει αυτό το πρόβλημα να εξεταστεί πλήρως στη βάση του, διότι διαφορετικά κανείς θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω του, και αυτό επιβεβαιώθηκε στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά την άποψή του, έως τώρα, έχουν γίνει πολύ λίγα και εκτός αυτού έγιναν πολύ αργά. Αυτή τη στιγμή, εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν μπροστά από τις πύλες της Ευρώπης και στην πραγματικότητα δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνες οι χώρες, όπως ο Λίβανος, με 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, θα πρέπει να συζητηθεί το πώς θα διαρθρωθεί η βοήθεια επί τόπου, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών, όπως επίσης θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον εταίροι στο πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία.

Ο ίδιος θεωρεί πως η μέριμνα για τους πρόσφυγες θα πρέπει κατά το δυνατόν να γίνεται κοντά στις χώρες προέλευσης και η Ευρώπη θα πρέπει ακόμη και να επενδύσει στην εκεί οικονομική ανάπτυξη, αυτό είναι απλό, και θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε τέτοια προγράμματα βοήθειας να είναι εφικτά.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ