05-03-2021

Με τη θέση του Γ.Γ ΟΗΕ «φλερτάρει» η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Κρ. Γκεοργκίεβα

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα άφησε σήμερα Πέμπτη να εννοηθεί ότι ενδέχεται να είναι υποψήφια για τη θέση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η 63χρονη οικονομολόγος από τη Βουλγαρία, η οποία έχει τη στήριξη της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ανέφερε ότι επαφίεται στη βουλγαρική κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα την προτείνει.

“Με τιμά πολύ που βλέπω ότι πολλές προσωπικότητες με ενθαρρύνουν να θέσω υποψηφιότητα”, είπε μιλώντας στο συνέδριο του οργανώνει το Ινστιτούτο για την Ειρήνη στη Νέα Υόρκη. “Ως Βουλγάρα, θα έλεγα ότι είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τη βουλγαρική κυβέρνηση”, πρόσθεσε.

Μια συμπατριώτισσα της Γκεοργκίεβα, η νυν επικεφαλής της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα, είναι ήδη μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση αλλά, παρά τη στήριξη της Ρωσίας, δεν έχει ξεχωρίσει ακόμη στις προκαταρκτικές ψηφοφορίες που διεξάγονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗ.

Ο Μπαν Γκι-μουν θα αποχωρήσει από τη θέση του γενικού γραμματέα στα τέλη του έτους και ήδη έχουν οργανωθεί τέσσερις ψηφοφορίες στο 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ. Μέχρι στιγμής, από τους εννέα συνολικά υποψηφίους προηγείται με διαφορά ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες. Ωστόσο η Ρωσία, που διαθέτει βέτο στο όργανο αυτό, επιθυμεί ο επόμενος γ.γ. να προέρχεται από κάποια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης ενώ ταυτόχρονα εκφράζεται ευρύτερα η επιθυμία να προτιμηθεί για το αξίωμα μια γυναίκα, για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού.

Την περασμένη εβδομάδα η Σόφια ανακοίνωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα της Μπόκοβα αλλά ενδέχεται να αναθεωρήσει τη στάση της αν στην επόμενη ψηφοφορία, την Δευτέρα, δεν έρθει πρώτη ή δεύτερη. Στην τελευταία ψηφοφορία η Μπόκοβα είχε καταλάβει την πέμπτη θέση.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ