09-03-2021

To προσφυγικό ενώνει CDU και CSU – Προς υπεράσπιση Ζεεχόφερ ο Σόιμπλε

Κοινό βηματισμό φαίνεται ότι αποκτούν οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας και οι Χριστιανοκοινωνιστές, με αφορμή το προσφυγικό και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να υπερασπίζεται με σθένος τον Ζεεχόφερ.

Ο Σόιμπλε υπερασπίστηκε τον Χορστ Ζεεχόφερ, τον πρόεδρο του CSU, κάνοντας μια σημαντική παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο για το ζήτημα την ώρα που άλλοι σύμμαχοι της Μέρκελ επέρριψαν την ευθύνη στις ασταμάτητες επιθέσεις των Χριστιανοκοινωνιστών στην πολιτική της καγκελαρίου έναντι των προσφύγων για την αρνητική επίδοση της CDU στο Βερολίνο.
«Είναι εξοργιστικός ο υπαινιγμός ότι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ εναντιώνεται στην αξιοπρεπή μεταχείριση των προσφύγων», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο WirtschaftsWoche. Οι δηλώσεις του δημοσιεύονται στο σημερινό τεύχος του εβδομαδιαίου οικονομικού περιοδικού.
«Στη Βαυαρία, διαπράττονται λιγότερες επιθέσεις ακροδεξιών εναντίον προσφύγων απ’ ό,τι αλλού», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, ο οποίος δεν θεωρείται στενά συνδεδεμένος με την Μέρκελ, αλλά χρησιμοποίησε τη δημοτικότητά του στο κόμμα του για να αποσπάσει τη στήριξη του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου για τα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας και άλλων κρατών κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Ο Σόιμπλε θα μπορούσε να είναι υποψήφιος του CDU για την καγκελαρία, εάν η Μέρκελ δεν διεκδικήσει νέα θητεία την επόμενη χρονιά, παρότι απέρριψε το ενδεχόμενο σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα, όπως επίσης απέρριψε το ενδεχόμενο να αναλάβει την προεδρία της χώρας.
«Γιατί δεν με ρωτάτε αν θέλω να γίνω πάπας;», ήταν η χαρακτηριστική απάντησή του όταν ερωτήθηκε σχετικά.
Καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι αφότου ένας διαταραγμένος άνδρας αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει το 1990, ο Σόιμπλε συμπλήρωσε την Κυριακή τα 74 του χρόνια κι αυτοπροβλήθηκε ως ένας ευσυνείδητος και πιστός κυβερνητικός υπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Βίρτσαφτσβοχε.
«Κάνω το καθήκον μου ως υπουργός Οικονομικών», είπε.
Η 62χρονη Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι αν μπορούσε θα γύριζε πίσω τον χρόνο προκειμένου να προετοιμάσει επαρκέστερα τη Γερμανία για τη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών του 2015, όταν η χώρα υποδέχθηκε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Οι δηλώσεις αυτές, μια απροσδόκητη εκδήλωση μεταμέλειας από τη Μέρκελ, εντάσσονταν ξεκάθαρα σε μια προσπάθεια να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός με το CSU, όμως ο Ζεεχόφερ συνεχίζει να ασκεί πίεση στην καγκελάριο προκειμένου να την αναγκάσει να συναινέσει στη θέσπιση ετήσιου ορίου.
Η Μέρκελ, ο Ζεεχόφερ και ανώτερα στελέχη των κομμάτων τους συναντώνται αργότερα σήμερα στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των διαφωνιών τους.
Στελέχη του CDU απέκλειαν κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει επιτυχής έκβαση σήμερα, όμως τα δύο κόμματα θέλουν να έχουν διευθετήσει το ζήτημα πριν από το συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στις αρχές του Δεκεμβρίου, όταν η Μέρκελ αναμένεται να ανακοινώσει εάν θα είναι υποψήφια για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.
Το CSU διαθέτει περί το 20% των ψήφων του συντηρητικού στρατοπέδου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και η Μέρκελ έχει ανάγκη την υποστήριξή της για να εκλεγεί ξανά. Κατά την πάγια πρακτική της, όταν ερωτήθηκε τη Δευτέρα εάν θα είναι υποψήφια το 2017, η Μέρκελ δεν έκανε κανένα σχόλιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ