30-10-2020

Την επόμενη Τετάρτη αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών για την πτήση της Malaysia Airlines

Ερευνητές αναμένεται να δημοσιοποιήσουν την επόμενη Τετάρτη, τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των ερευνών για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines, τα οποία ίσως περιλαμβάνουν περισσότερες λεπτομέρειες από ποινικής άποψης, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη των υπουργών Εξωτερικών της Αυστραλίας, του Βελγίου, της Μαλαισίας, της Ουκρανίας και της Ολλανδίας – χώρες από τις οποίες προέρχονταν οι περισσότεροι επιβάτες της πτήσης.

Η συγκεκριμένη πτήση εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ- Κουάλα Λουμπούρ, ενώ και οι 298 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους όταν συνετρίβη στο έδαφος της Ουκρανίας.

Το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφάλειας, που διεξήγαγε ξεχωριστή έρευνα για τις τεχνικές λεπτομέρειες της συντριβής, επιβεβαίωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι το αεροσκάφος συνετρίβη αφού χτυπήθηκε από ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα Buk, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει για το ποιος θα πρέπει να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος για την τραγωδία.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε χωρών επαναβεβαίωσαν την «ισχυρή στήριξή τους» προς την ανεξάρτητη ομάδα ερευνών, στην οποία συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από πέντε χώρες.

Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι οι χώρες διατηρούν τη δέσμευσή τους για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. «Πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη για τις οικογένειες και τους αγαπημένους αυτών που σκοτώθηκαν στην πτήση MH17», σύμφωνα με την ανακοίνωση.